Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 sobota 20.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - napsali o nás



K ráji turistů má region daleko

 Kategorie: Zpravodaj - napsali o nás

datum: 3.8.2004
Při návštěvě Plzeňského kraje má člověk snad jen na Šumavě pocit, že je v oblasti, kde je turistický průmysl na úrovni odpovídající evropskému standardu.

Západní Čechy - Rozvoji zmíněného odvětví v regionu brání zejména nedostatečná infrastruktura. Dospěli k tomu odborníci, kteří pro kraj připravili koncepci rozvoje cestovního ruchu.
"Všude je co zlepšovat. Například v informovanosti návštěvníků, ale i ve spolupráci mezi podnikateli. Samozřejmě, že v každé části kraje je situace jiná. Nejlépe připravena na turisty je Šumava. Chybí tam snad jen víc nabídek, jak trávit volný čas. Naproti tomu na Tachovsku chybí zcela infrastruktura. Nejsou tam ubytovací kapacity, cyklotrasy ani dostatečná síť restaurací," prohlašuje krajská radní pro cestovní ruch Olga Kalčíková.

Turista by měl vědět, kde je a kam se dostane

Radní tvrdí, že rozvoji turistického ruchu by určitě pomohlo vybudovat kvalitní informační systém. "Ale nepředstavuji si pod tím nějaké počítače. V podstatě jde o to, aby člověk, který někam jede, věděl, kde je, kam se dostane a co tam je. Plzeňský kraj tomu může pomoci. Například teď jsme dostali peníze na značení turistických cílů. Určitě by pomohlo opravení historických památek a jejich další využití. To také s turistickým ruchem souvisí, protože se tím rozšiřuje nabídka pro návštěvníky," uvádí Olga Kalčíková.
Radní upozorňuje, že pro cestovní ruch je důležitý i přístup poskytovatelů služeb k návštěvníkům kraje. "Vztah k nim je klíčová záležitost. Je důležité, abychom si uvědomovali, že turisté jsou lidé, které tady chceme," říká Kalčíková.

Máte přece internet, připomínají obcím experti

Obce v kraji také zatím nepříliš využívají své internetové stránky k tomu, aby nabídly informace turistům. "Většina jich v tomto směru moc nedělá. Existují tu ale menší servery typu Šance pro Jihozápad, které se už trochu snaží vycházet návštěvníkům vstříc. Pak nám tu zbývají servery jako ŠumavaNet, který se stará jak o obce, tak například o většinu informačních center na jihu kraje," říká informatik Jaroslav Antoš z krajského úřadu.
Horší je situace na sever od Plzně. "Tam snad neexistuje vůbec nic. Na Rokycansku jen mikroregion Rokycansko na svých stránkách nějaké základní informace má," doplňuje Antoš. Ten tvrdí, že Plzeň má na svých internetových stránkách minimum informací pro turisty.
I regionální servery mají mezery. "Chybí podpora geografických informačních systémů (GIS), takže zobrazovat mapy je problém. Proto chce kraj vybudovat jakousi turistickou nadstavbu a zprostředkovat informace o památkách nebo cyklostezkách tak, aby je mohli využívat provozovatelé prakticky všech serverů. Některé věci řešíme tak, že při budování krajského portálu spolupracujeme například právě se ŠumavaNet. Pravidelně se s provozovateli dalších portálů scházíme a hledáme způsoby, jak se víc podporovat i v oblasti cestovního ruchu," říká Jaroslav Antoš.

HOST DO HOR, BŮH DO HOR. Hustá síť stezek pro pěší i cyklisty, dobře značené trasy, množství informačních panelů, hustá síť informačních středisek, dostatečná ubytovací kapacita - to vše dělá ze Šumavy oblast, jež v rámci kraje nejlépe pečuje o turisty.

Autor: JAROSLAV NEDVĚD

Jaroslav Nedvěd (MF DNES)


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08