Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - stalo se...



Karel Berka: Chceme dostat internet do každé vesnice Centrem zvyšování počítačové gramotnosti se má stát síť veřejných knihoven

 Kategorie: Zpravodaj - stalo se...

datum: 10.7.1999
Třetí tisíciletí bude podle odborníků charakteristické nástupem nové éry informační společnosti, jejímž základním rysem se stane vytváření celosvětové sítě, umožňující nejen vzájemnou komunikaci, ale především poskytující velké množství dat. Cestu vedoucí k informační společnosti se snaží narýsovat i dokument Státní informační politika, který nedávno schválila česká vláda. O tom, co je jeho obsahem, hovoříme s Karlem BERKOU, jenž je pověřen řízením Úřadu pro státní informační systém.
Dokument vychází z předpokladu, že každý občan bude moci využívat počítačových sítí včetně internetu. Není to příliš utopická představa za situace, kdy je u nás rozšíření počítačů nižší než například v Maďarsku či Estonsku a internet využívá podle odhadů asi jen sedm až devět procent lidí?
Ale to se právě musí změnit! Nástrojů je k tomu několik a stát je tu od toho, aby tento proces nastartoval. Ve firmách je dnes už práce s počítačem běžná, mládež se s nimi seznamuje ve školách. Je však nutné oslovit i druhou polovinu národa, tj. domácnosti a další lidi, kteří neměli dosud možnost se s touto technikou seznámit:«

Jak je chcete přesvědčit?

To je mimo jiné otázka změny životního stylu. Dnes je běžné, že starší pan Novák s manželkou v sobotu sednou do starší škodovky, jedou několik kilometrů do hypermarketu, kde běhají šest hodin, a pak se vrátí domů šťastni, že koupili pivo o pár haléřů levněji. To je přece nesmyslný životní styl. Kdybychom je naučili, jak objednat služby a zboží prostřednictvím počítače, čímž ušetří čas, který lze věnovat rodině, kultuře, sportu, poznají sami, jaké to má výhody, a počítač si koupí. Časem lidé zjistí i to, že se čím dál tím více rozvíjejí možnosti práce na dálku, kdy lze pracovat doma, prostřednictvím počítače komunikovat s celým světem, a jaké to skýtá možnosti. V době, kdy se zvyšuje nezaměstnanost, to není zanedbatelná okolnost.

Přesto- není tu na místě obava, že se naopak prohloubí sociální rozdíly mezi bohatými a chudými, staršími a mladými, vzdělanými a těmi, jimž vzdělání chybí?

Poskytování informací nesmí mít diskriminační charakter. Ctěli bychom proto dostat internet do každé vesnice, do každé veřejné knihovny. Objíždím právě republiku, navštěvuji starosty a říkám jim: Máte tu knihovnu, která je otevřena pár hodin v týdnu. Když vám sem zavedeme na naše náklady internet, jak vidíte jeho využití? Starostové se už neptají, co je internet. Vědí, že občany je třeba vyškolit, jenom potřebují, aby jim někdo pomohl

Řekl jste "zavedeme vám internet". S tím se počítá?

S budováním informačních sítí se počítá po dvou liniích. První představuje náš úřad, který pracuje na propojení počítačových sítí státní správy a samosprávy. Druhou linii reprezentuje Ministerstvo kultury, které se stará mj. o veřejné knihovny, jež by se měly stát jakýmisi multimediálními centry vybavenými veřejně přístupnou informační technikou.

Znamená to, že nejen univerzitní, ale i veřejné knihovny čeká velký rozvoj?

Přesně tak. U nás se nešlo cestou, jakou zvolila např. Francie, která si postavila za sedm miliard franků Národní knihovnu v Paříži. Je to sice krásné, ale tato knihovna obhospodařuje relativně malý počet obyvatel. My máme po celé republice historicky vzniklou síť obecních knihoven a byla by nesmírná škoda je nevyužít. S relativně malými prostředky je stačí vybavit potřebnou technikou a pak naučit lidi, aby ji využívali.

Už dlouho se nám slibuje vznik systému propojených počítačových sítí veřejné správy, který umožní, aby si občan mohl vyřídit vše na jednom místě a nemusel běhat za razítky po desítkách úřadů. Kdy už se konečně dočkáme?

Předpokládám, že tak do dvou tří let. Je to záležitost poměrně komplikovaná, protože souvisí i s legislativou, a víte, že přijetí nových zákonů chvíli trvá.

Nejde ale z té závislosti na technice tak trochu i strach? Už dnes by byla pro řadu
odvětví katastrofa, kdyby počítačové sítě z nejrůznějších důvodů selhaly...

Musíme se naučit techniku ovládat, a ne z ní mít strach. Když ve vodárnách selže počítač, máme k dispozici balenou pitnou vodu a chvíli to musíme bez tekoucí vydržet. Když vypadne automatická fakturační linka, pak se tedy musí psát půl dne faktury ručně. Vždy je nutné mít připravena náhradní řešení.


JIŘINA ONDRÁČKOVÁ, Foto LEOŠ CHODURA

Karel Berka (Zemské noviny)


   [zobrazeno (25), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08