Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 středa 24.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Zadlužení zemědělských firem klesá - pomohly dotace

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 20.3.2006
Domácí zemědělství se hlavně díky rostoucím dotacím postupně zbavuje vysoké zadluženosti. Její míra se od druhé poloviny 90. let v průměru snižuje u velkých podniků i firem soukromých farmářů a podíl cizích zdrojů na celkovém financování nepřesahuje kritickou hranici 50 procent, vyplývá z údajů Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky. Podle zemědělců ale zadlužení klesá pomalu a vesměs je stále vysoké. V polovině 90.let byla míra zadluženosti, tedy poměr úvěrů a dalších cizích zdrojů k celkovému kapitálu, u podniků právnických osob 58 procent. Znamená to, že zemědělská družstva a společnosti měly v průměru ze 100 korun vložených do podnikání 58 korun různým způsobem půjčených.

Domácí zemědělství se hlavně díky rostoucím dotacím postupně zbavuje vysoké zadluženosti. Její míra se od druhé poloviny 90. let v průměru snižuje u velkých podniků i firem soukromých farmářů a podíl cizích zdrojů na celkovém financování nepřesahuje kritickou hranici 50 procent, vyplývá z údajů Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky. Podle zemědělců ale zadlužení klesá pomalu a vesměs je stále vysoké.

V polovině 90.let byla míra zadluženosti, tedy poměr úvěrů a dalších cizích zdrojů k celkovému kapitálu, u podniků právnických osob 58 procent. Znamená to, že zemědělská družstva a společnosti měly v průměru ze 100 korun vložených do podnikání 58 korun různým způsobem půjčených. Předloni to bylo 44 korun ze sta. Hůře si přitom stojí družstva s mírou zadluženosti asi 49 procent, obchodní společnosti vykazují zhruba 40 procent.

"Trend se zlepšuje, ale dynamika poklesu zadluženosti je pomalá," soudí prezident Agrární komory Jan Veleba, podle nějž je podíl cizího kapitálu u družstev a společností stále příliš vysoký. Stejného názoru je i předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. "Podniky nemají stabilitu danou dostatkem finančních prostředků, což působí řadu problémů, například při přechodu na evropské dotace, které se vyplácí až koncem roku," uvedl.

Výrazné zlepšení vykázaly mezi lety 1995 až 2004 podniky fyzických osob, tedy soukromí farmáři, jejichž míra zadluženosti se snížila ze 35 na 16 procent. Tento podíl cizích zdrojů je srovnatelný s průměrem staré evropské patnáctky, kde ale převládají právě menší rodinné farmy.

Vzájemné porovnání zadluženosti domácích velkých podniků a firem soukromých farmářů je podle Alice Pickové z VÚZE problematické, protože obě skupiny vedou rozdílným způsobem účetnictví, právnické osoby podvojné, fyzické osoby jednoduché, respektive daňovou evidenci.

Soukromí farmáři se ale obecně zpravidla zadlužují méně než velké podniky, protože je to pro ně riskantnější. Velcí klienti naopak bývají pro věřitele - banky zajímavější, protože disponují celkově větším množstvím majetku, uvedla Picková. Nízká zadluženost znamená sice větší finanční jistotu, cizí kapitál ale zase může být pro firmy levnější než vlastní.

Zadluženost zemědělských podniků klesá i přesto, že se v posledních letech zvyšuje objem bankovních úvěrů do zemědělství. Banky podle předsedy Zemědělského svazu zjistily, že se zemědělec stává stabilním partnerem. Jejich úvěry mohou například zčásti nahrazovat zelené úvěry, které poskytují farmářům podniky ZZN. Celková zadluženost klesá i proto, že se snižují jiné závazky, například restituční, dodal.

Zatímco v roce 2001 představovaly bankovní úvěry do zemědělství 17,3 miliardy korun, loni to bylo 22,2 miliardy korun. Z celkového objemu představují zhruba polovinu dlouhodobé úvěry, hlavně na investice.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08