Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 středa 8.května 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Paroubek: Pro ČR je evropský rozpočet výhodný

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 16.12.2005
Pátek 16. prosince se zřejmě zapíše do historie Evropské unie. zástupci evropských států by totiž měli dohodnout o návrhu rozpočtu na léta 2007 - 2013. Pokud se tak nestane, prohloubí se krize EU, ohrozí její fungování a nové členské státy přijdou o nemalé částky. První britský návrh nepodpořila prakticky žádná země Unie. Po rušném týdnu jednání, přepisování návrhu a také strachu, kolik bude jednotlivé země stát, pokud rozpočet nepřijmou, prvotní odpor trochu ochabuje. Podle premiéra Jiřího Paroubka je proti návrhu asi třetina zemí. Česká republika, navzdory ztrátám, které jí hrozí, ale ne.

Pátek 16. prosince se zřejmě zapíše do historie Evropské unie. zástupci evropských států by totiž měli dohodnout o návrhu rozpočtu na léta 2007 - 2013. Pokud se tak nestane, prohloubí se krize EU, ohrozí její fungování a nové členské státy přijdou o nemalé částky.

První britský návrh nepodpořila prakticky žádná země Unie. Po rušném týdnu jednání, přepisování návrhu a také strachu, kolik bude jednotlivé země stát, pokud rozpočet nepřijmou, prvotní odpor trochu ochabuje.

Podle premiéra Jiřího Paroubka je proti návrhu asi třetina zemí. Česká republika, navzdory ztrátám, které jí hrozí, ale ne.

"Návrh lze považovat za rozumný a akceptovatelný," uvedl Paroubek. Premiér posléze dokonce dodal, že pro ČR je výhodný.

"Přináší poměrně významné finanční prostředky," řekl a upřesnil, že Česko by mělo z EU ročně získávat "v čisté podobě přes 80 miliard korun".

O rozpočtu bude už druhý den jedná evropský summit v Bruselu. Britský premiér Tony Blair má v pátek předložit nový návrh, který musí podle Paroubka vyjít vstříc požadavkům nespokojených. Odhadl, že většina z nich zaujímá kritické stanovisko z taktických důvodů, asi třetina si však stěžuje oprávněně - jako příklad uvedl Polsko a Lotyšsko.

Proti přijetí současného návrhu se ostře postavil i předseda Evropského parlamentu Josep Borrell. Podle něj navrhovaná suma nestačí. Pohrozil dokonce, že dohodu zablokuje. "Je zcela jasné, že tento návrh je pro parlament nepřijatelný," prohlásil s tím, že toto stanovisko sdílejí všechny politické kluby v parlamentu.

Francie versus Británie

Podle francouzského listu Le Figaro na rozpočtu nováčci v každém případě prodělají. Pokud by byl přijat britský návrh, zůstala by pro nové členy jen skrovná porce. A nedospět k dohodě by pro ně bylo ještě palčivější. Bez rozpočtu nebudou moci počínaje rokem 2007 začít uskutečňovat složité finanční programy, které potřebují. Šance dosáhnout lepší dohody v příštím roce přitom zřejmě nejsou větší.

Britský přístup kritizuje především Francie. Ta se podle listu Le Parisien cítí dotčena, že britský premiér Tony Blair, poté, co horoval pro vstup východních zemí, teď odmítá platit na modernizaci jejich infrastruktury.

Zprostředkovatele mezi oběma zeměmi, které se především o současnou krizi zasloužily lpěním na tzv. britské a "francouzské" slevě, má nyní sehrát německá kancléřka Angela Merkelová. Přítomen je i předseda Evropské komise José Barroso.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08