Evropské a národní předpisy
Z pohledu členských států unie se přijaté právní předpisy rozdělují na ty, které jsou pro všechny členy společné, a na předpisy národního charakteru, které jsou z pohledu unie individuální, členské státy je přijímají podle svých vlastních potřeb. Samozřejmě národní předpisy musí respektovat závazky vyplývající z právních dokumentů Společenství.
Oblast potravin, stejně jako jiné oblasti významné z hlediska zdraví, života, ekonomických a dalších zájmů obyvatelstva, je upravena celou řadou právních předpisů, které stanovují požadavky kladené na potraviny. Zejména se jedná o parametry, které se týkají jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin a označování potravinářských výrobků údaji, které jsou důležité pro spotřebitele.
Doposud Společenství přijalo předpisy, které obsahovaly jednotné požadavky na kvalitu kakaa a čokolády, ovocné džemy, minerální vody, med, cukr, ovocné šťávy a nektar, lihoviny a víno. Situace v potravinářství se ovšem neustále vyvíjí a podmínky, které z pohledu EU nabývají na významu, budou sjednocovány i v legislativě na evropské úrovni. Česká republika se proto neustále zabývá evropskými předpisy a zároveň přijímá i právní předpisy podle svých specifických potřeb.
PK ČR 8.11.2002