Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Zemědělce ničí zahraniční investoři

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 29.4.2003
Tisíce hektarů české půdy patří už v současnosti cizincům. Zatím se skrývají za české vlastníky. Po vstupu do Evropské unie jim v nákupech ale prý už nebude nikdo bránit. Západočeští zemědělci proto mají obavy, že skončí.

Tisíce hektarů české půdy patří už v současnosti cizincům. Zatím se skrývají za české vlastníky. Po vstupu do Evropské unie jim v nákupech ale prý už nebude nikdo bránit. Západočeští zemědělci proto mají obavy, že skončí.

"Naše zemědělství půjde do háje," tvrdí pracovník Agročasu Částkov na Tachovsku Jan Volf. "Záleží na množství prostředků, které budou mít zemědělci na nákup půdy," dodal jeho kolega Karel Zušťák. Na Tachovsku už německé a holandské společnosti vlastní tři tisíce hektarů. Na Sokolovsku a Chebsku více než trojnásobek. "Vstup do unie nás určitě ovlivní. Zahraniční investoři mají dost peněz a přeplatí domácí zájemce," dodal ředitel Agročasu Miroslav Bečvář.

Podobné mínění mají i na Klatovsku. "Podnikatelé v zemědělství nemají peníze na nákup půdy, na které hospodaří, a je pravděpodobné, že po vstupu naší republiky do Evropské unie budou jejich půdu kupovat cizinci. Je sice stanovena ochranná doba, po kterou to nebude možné, ale vše se dá obejít," uvedl Jiří Lojda z Okresní agrární komory v Klatovech. Také on ví o tom, že půdu na Klatovsku vlastní cizinci. Domnívá se, že hospodaření přenechají místním lidem. "I my máme z vykupování půdy velké obavy a snažíme se dělat určité kroky, abychom tomu zabránili. Zatím však naše snaha nebyla příliš účinná," konstatoval Lojda.

Problémy působí hlavně česká legislativa. Zemědělci totiž mohou půdu koupit jen ze zdaněných zisků a pak ji jako investiční prostředek musejí zase zdanit. Navíc ji jako hmotný majetek nemohou odepisovat. "To je největší bordel," okomentoval situaci znechuceně Bečvář. Daňové zatížení Čechů tak vlastně zvýhodňuje zahraniční kapitál.

"Pro trvalou stabilizaci českého zemědělství je zapotřebí v poměrně krátkém období změna vlastnictví přibližně dvou až tří milionů hektarů zemědělské půdy. Přitom nelze uvažovat, že by ministrstvo zemědělství nebo státní rozpočet mohly uvolnit dostatečně velké prostředky na dlouhodobé půjčky pro její nákup," řekl poslanec parlamentu Miloslav Kučera. Podle něho na to budou zamědělci potřebovat asi 180 miliard korun. Předpokládá, že se s obtížnou situací vyrovnají sami a vyčlení ze zisků dost peněz na investice. Prosazuje ale úpravu zákona o daních, aby čeští zemědělci mohli o nákup půdy snížit hospodářské výsledky.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08