Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 středa 8.května 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Fischler: Zemědělci na vstupu do EU vydělají

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 7.11.2002
Fischler: Zemědělci z kandidátských zemí na vstupu do EU vydělají Ze čtyř důvodů se podle komisaře Evropské unie pro zemědělství a rybolov Franze Fischera zlepší ekonomická situace zemědělců z kandidátských zemí po vstupu do EU. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci po zasedání ministrů zemědělství kandidátských zemí s představiteli Evropské komise v pražském hotelu Diplomat.

Fischler: Zemědělci z kandidátských zemí na vstupu do EU vydělají

Ze čtyř důvodů se podle komisaře Evropské unie pro zemědělství a rybolov Franze Fischera zlepší ekonomická situace zemědělců z kandidátských zemí po vstupu do EU. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci po zasedání ministrů zemědělství kandidátských zemí s představiteli Evropské komise v pražském hotelu Diplomat.

Zemědělci, kteří vstoupí do EU, budou mít podle Fischera jednak lepší příležitosti odbytu na trhu EU s 500 miliony spotřebitelů, za své produkty budou také dostávat více peněz a zvýší se jejich cenové záruky, budou moci čerpat peníze na podporu rozvoje venkova a konečně postupně budou dostávat vyšší a vyšší přímé platby.

Komisař EU dnes sice připustil, že jednání o vstupních podmínkách pro kandidáty nejsou ještě dokončena, zároveň však neskrýval velmi malý manipulační prostor ke změnám dosavadních návrhů EU. "Změny, které by znamenaly další výdaje ze společného rozpočtu budou ty nejobtížněji prosaditelné," zdůraznil Fischer. Rozhodnutí EU zmrazit rozpočet Společné zemědělské politiky totiž podle něj znamená, že by takové výdaje museli zaplatit farmáři z EU. Požadavky kandidátských zemí by proto měly být podle komisaře realistické a veškeré negociační pozice podloženy objektivními daty. EU je na oplátku podle Fischera připravena "vzít v úvahu jako referenční období pro stanovení kvót poslední roky, respektovat různé národní anomálie, případně vliv živelných pohrom". "Nemůžeme ale odvozovat kvóty od produkčního potenciálu," varoval Fischler.

"Musíte přesvědčit své zemědělce, že je nutné výsledky jednání přijmout," vzkázal přitom komisař všem protestujícím skupinám zemědělců.

Také podle ministra zemědělství ČR Jaroslava Palase je členství v EU pro zemědělce z kandidátských zemí výhodnější, než stát mimo EU. Za stále palčivou přitom označil otázku přímých plateb. "Jednání ale nejsou u konce," konstatoval v průběhu svého vystoupení na tiskové konferenci. Podle Fischera ale "neexistuje žádný další manévrovací prostor v případě přímých plateb". Komisař EU nicméně vyloučil, že by některá z kandidátských zemí mohla platit do společného evropského rozpočtu více, než by z něj dostávala. "Minulý týden jsme přijali princip, který těmto zemím garantuje, že se nestanou čistými plátci," zdůraznil Fischler. Spekulace o tom, že by právě ČR byla v pozici čistého plátce, tak podle Fischera již týden neplatí.

AGRIS 7.11.2002

 


   [zobrazeno (1), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08