Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 sobota 27.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Palas: Rolníci by letos měli dostat 22 mld., výrazně víc než dřív

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 30.9.2004
olníci by letos měli dostat na podporách asi 22 miliard korun, což je asi o 120 procent více, než bývalo obvyklé v minulých letech. Na dnešním zasedání zemědělského výboru Poslanecké sněmovny to řekl ministr zemědělství Jaroslav Palas. "Rozhodně je to přínos pro české zemědělství. Podařilo se využít maxima možností, které Evropská komise umožnila čerpat," řekl k letošnímu rozsahu podpor předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Dotace podle něj přispívají ke zlepšení situace rolníků, zvlášť, když se výkupní ceny nevyvíjejí podle očekávání.

Rolníci by letos měli dostat na podporách asi 22 miliard korun, což je asi o 120 procent více, než bývalo obvyklé v minulých letech. Na dnešním zasedání zemědělského výboru Poslanecké sněmovny to řekl ministr zemědělství Jaroslav Palas. "Rozhodně je to přínos pro české zemědělství. Podařilo se využít maxima možností, které Evropská komise umožnila čerpat," řekl k letošnímu rozsahu podpor předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Dotace podle něj přispívají ke zlepšení situace rolníků, zvlášť, když se výkupní ceny nevyvíjejí podle očekávání. Zaostanou asi o šest procent za rokem 2001, kdy bylo zemědělství naposledy v zisku, uvedl Jirovský. Podle tajemníka Agrární komory Jana Záhorky bylo pro zemědělce přínosem jarní předběžné financování ve formě dorovnání přímých podpor.

Zemědělci si ještě před vstupem do EU připsali na účty zhruba 5,2 miliardy korun. Pro příští rok MZe požadovalo z rozpočtu 46 miliard korun. Nakonec dostalo něco přes 37 miliard korun. Dalších 3,5 miliardy hodlá Palas využít z peněz mimo rozpočet. K plné spokojenosti ministerstvu chybějí 5,5 miliardy. V rozpočtu má resort peníze na dorovnání 30procentních přímých podpor na 48 procent úrovně v někdejší evropské patnáctce. Palas by je chtěl s využitím dalších zhruba 500 milionů z Pozemkového fondu zvýšit zhruba na 50 procent. I tak by ale Česko nevyužilo podmínek dojednaných před vstupem do EU v Kodani. Příští rok může přímé podpory zvednout až na 60 procent toho, co dostávají rolníci ve starých členských zemích. Právě nedostatečnou úroveň české účasti kritizovaly po schválení rozpočtu vládou některé agrární organizace.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08