Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Kabinet bude hledat termín pro referendum o vstupu do EU

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 2.11.2002
Kabinet bude hledat termín pro referendum o vstupu do EU Již příští středu by mohlo být jasné, kdy proběhne referendum o vstupu země do Evropské unie. Vláda totiž chce hledat nejvhodnější termín na svém příštím zasedání. "Rozhodli jsme se doporučit vládě, aby co nejrychleji určila vhodné datum, bez ohledu na to, že pevný termín vyhlašuje prezident republiky," uvedl premiér Vladimír Špidla. Podle dosavadních vyjádření politiků by se referendum mohlo konat ve druhé čtvrtině příštího roku, pravděpodobně v květnu nebo červnu. Ještě před tím, než se lidé vysloví ke vstupu do unie, bude je o "správném" rozhodnutí přesvědčovat vládní kampaň. Stát na ní hodlá dát 200 miliónů korun. O tom, jak by kampaň měla vypadat, budou ministři diskutovat právě ve středu. Již nyní je jasné, že na propagaci vstupu do unie budou muset zapracovat všechny resorty. "Každý ministr bude mít vlastní komunikační strategii," podotkl šéf diplomacie Cyril Svoboda.

Kabinet bude hledat termín pro referendum o vstupu do EU

Již příští středu by mohlo být jasné, kdy proběhne referendum o vstupu země do Evropské unie. Vláda totiž chce hledat nejvhodnější termín na svém příštím zasedání.

"Rozhodli jsme se doporučit vládě, aby co nejrychleji určila vhodné datum, bez ohledu na to, že pevný termín vyhlašuje prezident republiky," uvedl premiér Vladimír Špidla.

Podle dosavadních vyjádření politiků by se referendum mohlo konat ve druhé čtvrtině příštího roku, pravděpodobně v květnu nebo červnu.

Ještě před tím, než se lidé vysloví ke vstupu do unie, bude je o "správném" rozhodnutí přesvědčovat vládní kampaň. Stát na ní hodlá dát 200 miliónů korun.

O tom, jak by kampaň měla vypadat, budou ministři diskutovat právě ve středu. Již nyní je jasné, že na propagaci vstupu do unie budou muset zapracovat všechny resorty. "Každý ministr bude mít vlastní komunikační strategii," podotkl šéf diplomacie Cyril Svoboda.

Proč vláda hodlá utratit 200 miliónů za reklamu na unii? "Při takto závažném rozhodování, které je z hlediska České republiky opravdu historické, musíme dbát především na to, jak poskytnout občanům naší republiky dostatek informací a prostoru pro takové rozhodnutí," prohlásil předseda vlády.

Lidé se ale před volbami možná nedočkají jen kampaně, která bude upozorňovat pouze na výhody vstupu do unie.

Euroskeptici chtějí totiž od státu dostat peníze i na svoji kampaň - ta ale má být zaměřená proti chystanému vstupu. O příspěvek ve výši 140 miliónů korun již požádali ministerstvo zahraničí. To ale jejich žádosti nevyhovělo.

"Když vláda dává peníze na kampaň ke vstupu, bylo by spravedlivé, aby peníze dala také odpůrcům," říká předák Euroskeptické iniciativy Vilém Barák, který snahu o získání peněz od státu nechce vzdát.

Inspiraci hledá v zahraničí. "Podobně tomu bylo ve Švédsku, tamní kabinet byl neutrální a dal peníze oběma názorovým skupinám," zdůraznil Barák.

Návrh zákona o referendu v říjnu schválila sněmovna. Pokud předlohu podpoří i Senát, lidé budou odpovídat na otázku: "Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala podle Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členským státem Evropské unie?".

Hospodářské noviny 1.11.2002

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08