Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 28.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Plzeň chce od EIB půjčku 30 milionů eur na ekologické stavby

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 31.8.2004
Celkem 30 milionů eur (téměř 950 milionů korun) si chce půjčit Plzeň od Evropské investiční banky (EIB). Úvěr na sedm ekologických akcí za 1,5 miliardy korun by mohlo město čerpat od listopadu. Radnice ale čeká na rozhodnutí Bruselu, jaký podíl poskytne na akce z kohezních fondů. Žádost o evropské dotace má Plzeň hotovou od srpna, ale ještě konzultuje s ministerstvy financí a pro místní rozvoj závazek města na dofinancování. ČTK to řekl náměstek primátora Miroslav Kalous. "EIB ocenila vysokou bonitu Plzně, její minimální zadluženost a nabízí široko daleko nejnižší úroky," dodal. Podle Kalouse už minulé vedení města zahájilo s bankou jednání o úvěru ve výši 20 milionů eur, ale vedení EIB pro Českou a Slovenskou republiku dnes samo nabídlo dalších deset milionů eur na související investice. Rozšíření půjčky by ještě schvalovali zastupitelé.

Celkem 30 milionů eur (téměř 950 milionů korun) si chce půjčit Plzeň od Evropské investiční banky (EIB). Úvěr na sedm ekologických akcí za 1,5 miliardy korun by mohlo město čerpat od listopadu. Radnice ale čeká na rozhodnutí Bruselu, jaký podíl poskytne na akce z kohezních fondů. Žádost o evropské dotace má Plzeň hotovou od srpna, ale ještě konzultuje s ministerstvy financí a pro místní rozvoj závazek města na dofinancování. ČTK to řekl náměstek primátora Miroslav Kalous.

"EIB ocenila vysokou bonitu Plzně, její minimální zadluženost a nabízí široko daleko nejnižší úroky," dodal. Podle Kalouse už minulé vedení města zahájilo s bankou jednání o úvěru ve výši 20 milionů eur, ale vedení EIB pro Českou a Slovenskou republiku dnes samo nabídlo dalších deset milionů eur na související investice. Rozšíření půjčky by ještě schvalovali zastupitelé.

Z kohezních fondů má Plzeň podle Kalouse nárok až na 75 procent nákladů všech sedmi akcí - zhruba na 1,1 miliardy korun. "Zbytek bude kompletně krýt úvěr, jehož rámec do 525 milionů už dříve schválili zastupitelé," uvedl Kalous. Podle něj by měla být plzeňská žádost na bruselském stole už příští měsíc. Radnice ale zatím nesouhlasí s požadavkem ministerstva pro místní rozvoj, podle něhož se má město zavázat k tomu, že i v případě pouze 25 procent podílu dotací, uhradí město zbytek z úvěru nebo ze svého.

Plzeň chce evropské peníze na vodárenské soubory Vinice a Lobzy, odkanalizování Radčic, Křimic a Valchy a na zádržné nádrže Bolevec a Gera. Největší finanční sumu představuje vodárenský soubor Lobzy, a to 362 milionů korun. Odkanalizování Radčic a Křimic má přijít na 287 milionů, více než 239 milionů korun bude stát vodárenský soubor Vinice, zádržné nádrže Bolevec a Gera přijdou na 165 milionů a odkanalizování Valchy na 139 milionů. Všechny akce už mají stavební povolení nebo o žádosti o ně.

Radnice požádala o dotaci na stavby už v září 2002 - tehdy za 1,2 miliardy korun z předvstupního programu ISPA. Vstupem ČR do EU přešly všechny rozpracované projekty do kohezního fondu EU. Žádost Brusel přijal a přidělil jí registrační číslo.

Bankéři EIB si ještě prohlédli všechny tři vozovny Plzeňských městských dopravních podniků, které chtějí přebudovat svá zázemí pro tramvaje, trolejbusy a autobusy zhruba za 900 milionů korun. "Jednalo se o první seznamovací jednání," dodal Kalous.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08