Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Plánované přijetí eura je ohroženo

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 30.8.2004
Bez úspor se ani v roce 2010 nebude v České republice platit eurem, prohlásil ministr financí Sobotka. O padesát miliard se musí snížit státní výdaje v letech 2006 až 2007, aby Česko stihlo přijmout euro. "V Česku už by se mělo platit eurem," prohlásil ke svým cílům do roku 2010 premiér Stanislav Gross v rozhovoru pro slovenský deník Pravda. Cesta k zavedení eura ale nebude snadná, protože si vyžádá neplánované úspory. Pro přijetí jednotné evropské měny eura bude nutné provést v letech 2006 a 2007 větší škrty, než se plánovalo, uvedl pro agenturu Bloomberg ministr financí Bohuslav Sobotka. Splnit kritéria pro přijetí eura bude podle něj v roce 2006 vyžadovat úspory ve výši dvaceti miliard korun, což je o čtvrtinu více, než se čekalo. O rok později se nutné škrty vyšplhají dokonce na třicet miliard korun. Celkem se v rozpočtech na roky 2006 a 2007 musí snížit výdaje o padesát miliard korun.

Bez úspor se ani v roce 2010 nebude v České republice platit eurem, prohlásil ministr financí Sobotka.

O padesát miliard se musí snížit státní výdaje v letech 2006 až 2007, aby Česko stihlo přijmout euro.

"V Česku už by se mělo platit eurem," prohlásil ke svým cílům do roku 2010 premiér Stanislav Gross v rozhovoru pro slovenský deník Pravda.

Cesta k zavedení eura ale nebude snadná, protože si vyžádá neplánované úspory. Pro přijetí jednotné evropské měny eura bude nutné provést v letech 2006 a 2007 větší škrty, než se plánovalo, uvedl pro agenturu Bloomberg ministr financí Bohuslav Sobotka. Splnit kritéria pro přijetí eura bude podle něj v roce 2006 vyžadovat úspory ve výši dvaceti miliard korun, což je o čtvrtinu více, než se čekalo. O rok později se nutné škrty vyšplhají dokonce na třicet miliard korun. Celkem se v rozpočtech na roky 2006 a 2007 musí snížit výdaje o padesát miliard korun. Jen pro představu: tato částka by v letošním roce stačila na pokrytí všech výdajů české armády.

Úspory jsou nutné pro to, aby se schodek veřejných rozpočtů přiblížil třem procentům hrubého domácího produktu, což je podmínka pro přijetí eura. Toho chce Grossova vláda dosáhnout v roce 2008. Dosáhnout zmíněných úspor by přitom nebylo snadné ani za normálních okolností. V současnosti, kdy vláda má jen křehkou většinu jednoho hlasu a před sebou nejvýše dva roky vládnutí, bude hledání úspor ještě komplikovanější. "Hlavní problém vidím v politické situaci," zdůrazňuje analytik Komerční banky Jan Vejmělek a dodává: "Zásadní politická a ekonomická rozhodnutí se za dva roky nedají stihnout."

Za dva roky navíc čekají vládní kabinet volby, což není vhodná doba pro úspory. "Veškerá nepopulární opatření se budou muset realizovat v příštím roce. Potom se budou připravovat na volby," sdělil Vejmělek. V současnosti vláda plánuje spíše utrácet. Rodinám chce poskytovat výhodné novomanželské půjčky či příspěvky pro prvňáčky.

Bez úspor si přitom o euru může nechat Česká republika jen zdát. "Jestliže tlak na dodatečné výdaje bude pokračovat, celý plán pro snížení schodků se zhroutí," uvedl Sobotka pro Bloomberg. Pokud podle ministra nebude vláda schopná prosadit reformu veřejných financí pro roky 2006 a 2007, nebudou naplánované schodky splněny, což by se nepříznivě odrazilo na přistoupení České republiky k eurozóně.

"Pravděpodobnost, že dojde ke zpoždění o rok, o dva, je vysoká. Eura bychom se mohli dočkat v roce 2011 nebo 2012," říká Vejmělek. Přijetí eura až po roce 2010 odhadoval již dříve i člen bankovní rady České národní banky Pavel Racocha.

České republice tak hrozí, že bude mezi nováčky v EU mezi posledními, kteří přijmou euro. Zatím nejdále je Litva, Estonsko a Slovinsko, které mají šanci přijmout evropskou měnu již za tři roky.

***

Kdy chtějí některé nové státy EU přijmout euro

Litva 2007

Estonsko 2007

Slovinsko 2007

Polsko 2008

Slovensko 2009

Česko 2010

Maďarsko 2010

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08