Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Třeboňsko si prohlédl expert z UNESCO

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 30.8.2004
Třeboňsko navštívil expert Mezinárodní rady pro památky a sídla, aby posoudil, zda ojedinělé rybníkářské dědictví má předpoklady být zapsáno do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Navrhovaný soubor zahrnuje rybníky Rožmberk a Svět, Zlatou stoku, Novou řeku, část Staré řeky a historické centrum města. Zahraniční odborník Goran Nikšič si během své tříapůldenní návštěvy podrobně prohlédl všechna tato místa. "Zájem na zapsání Třeboňského rybníkářského dědictví na seznam UNESCO má Česká republika, která se opírá o podporu města a Rybářství Třeboň," uvedl tajemník pro kulturní záležitosti UNESCO na ministerstvu kultury Michal Beneš.

Třeboňsko navštívil expert Mezinárodní rady pro památky a sídla, aby posoudil, zda ojedinělé rybníkářské dědictví má předpoklady být zapsáno do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Navrhovaný soubor zahrnuje rybníky Rožmberk a Svět, Zlatou stoku, Novou řeku, část Staré řeky a historické centrum města. Zahraniční odborník Goran Nikšič si během své tříapůldenní návštěvy podrobně prohlédl všechna tato místa.

"Zájem na zapsání Třeboňského rybníkářského dědictví na seznam UNESCO má Česká republika, která se opírá o podporu města a Rybářství Třeboň," uvedl tajemník pro kulturní záležitosti UNESCO na ministerstvu kultury Michal Beneš.

Uvedl, že při expertním šetření je důležité, zda žadatel splnil všechny podmínky a předpoklady pro zápis a zda jsou všechny údaje v žádosti pravdivé a úplné. "Současná etapa celého procesu je prověřovací a klíčová. Vyhodnocuje se, zda žádost může být doporučena výboru UNESCO k zápisu," vysvětlil Beneš. Hned za oficiální misí, kterou až do soboty doprovázeli zástupci radnice a místních rybářů, bude následovat ještě její neoficiální část. Do Třeboně totiž přijedou další odborníci, kteří si však už Třeboňsko prohlédnou inkognito.

"V tuto chvíli nelze v žádném případě předjímat, jaké bude společné stanovisko expertů, které sdělí až před zasedáním výboru UNESCO v červnu 2005 v Paříži," sdělil tajemník Beneš. Co se týče třeboňských šancí, Beneš je glosoval známým rčením, že odvážnému štěstí přeje. Památkáři nicméně tvrdí, že určité typy památek, například kostely, katedrály či městské rezervace, už nemají na zápis do světového dědictví příliš šancí. Takové stavby či celky seznam UNESCO už bohatě obsahuje. Z tohoto pohledu hodnotí odborníci třeboňskou nominaci v čele s rybníkářskou soustavou za šikovný tah.

Zástupci třeboňské radnice a firmy Rybářství Třeboň nechtěli narušovat proces hodnocení žádosti. "Medializace by celé věci jen ublížila. Pravidla jsou taková, že zahraniční expert nesmí být pod žádným tlakem," uvedl starosta Jiří Houdek.

Sdílnější byl jeden ze spoluautorů nominace, spisovatel Miroslav Hůle, který je původní profesí vodohospodář. "Považuji Třeboňské rybníkářské dědictví za unikátní celek, jaký není po celém světě. Nikde nenajdete tak geniální organizaci rybničního systému, který funguje už od středověku," uvedl Hůle, podle něhož je důležité seznámit svět s tradičním řemeslem rybníkářství ve vztahu k místní krajině a historickému jádru Třeboně.

***

Jihočeské památky na seznamu UNESCO

* Historické jádro Českého Krumlova

* Lidové stavby v Holašovicích

O vstup usilují

* Třeboňské rybníkářské dědictví

* Renesanční domy ve Slavonicích

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08