Chyby v označování zboží a špatná jakost ovoce a zeleniny v supermarketech byly nejčastějšími nedostatky, se kterými se během uplynulých osmi měsíců setkali lidé z plzeňské pobočky Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Inspektoři zatím letos uskutečnili ve výrobnách, skladech a obchodech Plzeňského kraje 724 kontrol, při kterých odebrali téměř devět set vzorků. Nevyhovělo jich necelých dvanáct procent. „Zaměřili jsme se především na zdravotní nezávadnost, řádné označování, jakost, dodržování předepsaných podmínek pro výrobu, přepravu a prodej, falšování potravin a zavádějících údajů na obalech zboží,“ uvedl ředitel plzeňského inspektorátu Václav Krliš.
Nejvíce nedostatků zjistili inspektoři při kontrole jakosti čerstvého ovoce, zeleniny a konzumních brambor v obchodech i tržnicích. „Inspektoři ohodnotili 26 vzorků, do oběhu zakázali uvést téměř 60 procent z nich. Zelenina nevyhověla především pro nečerstvost a mechanické poškození. Nevyhověly ani některé druhy ovoce a citrusové plody, protože vykazovaly mechanické poškození, otlaky a u jahod byla zjištěna nahnilost,“ popsal Krliš.
Zákaz prodeje se týkal především konzumních brambor, kiwi, jablek, citrusových plodů, cibulové zeleniny, květáku a póru, ale také celeru a kořenové petržele. Ve 40 procentech nevyhověly předpisům o jakosti například kokosové ořechy nebo sušené ovoce. „U ořechů jsme našli jádra napadená plísní, některé plody byly prasklé a zaznamenali jsme u nich cizí pach. V datlích a fících jsme našli živé nebo mrtvé škůdce, některé plody vykazovaly pach a chuť pro ně netypickou,“ říká Václav Krliš.
Zdravotně závadné potraviny našli inspektoři jen ve dvou případech z více než dvou set kontrolovaných vzorků. „Pro spotřebitele máme dobrou zprávu - potraviny nabízené k prodeji v našem kraji jsou z hlediska zdravotní nezávadnosti bezpečné,“ konstatoval ředitel.
V létě inspektorát sledoval také možný výskyt bakterií salmonely v cukrářských a lahůdkářských výrobcích. „Soustředili jsme se především na okresy, kde se nákaza v předcházejících letech objevila - Domažlice a Plzeň-jih, vzorky byly odebrány i v dalších okresech. Ani u jednoho nebyl výskyt nákazy potvrzen,“ uzavírá Krliš.
Viz Téma strana C3
***
Co se inspektorům nelíbilo
Nedostatky odhalila inspekce hlavně při kontrole jakosti čerstvého ovoce, zeleniny a konzumních brambor. Zelenina nevyhověla především pro nečerstvost a poškození. Některé druhy ovoce vykazovaly otlaky a u jahod byla zjištěna nahnilost. U ořechů byla jádra napadena plísní. V datlích a fících byli živí i mrtví škůdci.