Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



První podnikatelé dostanou peníze z Bruselu

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 13.8.2004
Už téměř tři sta českých podnikatelů podalo od 1. července žádost o dotaci či zvýhodněný úvěr ze strukturálních fondů EU. První žádosti o dotace se ještě posuzují. Už čtrnáct firem se však může těšit na úvěry v celkové výši 14,2 miliónu korun. Ty jim v nejbližších dnech poskytne Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). "V rámci programů Start a Kredit, které jsou nastaveny pro začínající firmy, jsme schválili už 14 z 37 žádostí a zatím jen jednu z nich jsme zamítli," uvedl včera generální ředitel ČMZRB Ladislav Macka.

Už téměř tři sta českých podnikatelů podalo od 1. července žádost o dotaci či zvýhodněný úvěr ze strukturálních fondů EU. První žádosti o dotace se ještě posuzují.

Už čtrnáct firem se však může těšit na úvěry v celkové výši 14,2 miliónu korun. Ty jim v nejbližších dnech poskytne Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). "V rámci programů Start a Kredit, které jsou nastaveny pro začínající firmy, jsme schválili už 14 z 37 žádostí a zatím jen jednu z nich jsme zamítli," uvedl včera generální ředitel ČMZRB Ladislav Macka.
Dvě stě padesát devět žádostí o dotaci, které zatím zájemci z řad malých a středních podniků podali na pobočkách Czech Investu, nyní posuzuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). "První rozhodnutí o jejich poskytnutí se čeká v prvních dnech září," řekl ředitel odboru strukturálních fondů ministerstva Břetislav Grégr.


Do roku 2006 mohou domácí firmy v rámci operačního programu Průmysl a podnikání dohromady čerpat téměř 348 miliónů eur (asi 11 miliard korun). Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana jsou čeští podnikatelé na čerpání ze strukturálních fondů dobře připraveni. "Většina žádostí byla zpracována velmi kvalitně," zdůraznil Urban a dodal, že všechny přidělené prostředky budou do roku 2006 vyčerpány.
Ministerstvo průmyslu vyhlásilo 12. května celkem 11 programů podpory. Podle Urbana mají podnikatelé zatím největší zájem o dotační program Rozvoj, který je zaměřený na nákup nových technologií.
O tyto dotace už zažádaly dvě stovky podnikatelů. Zaujaly je také i programy Marketing (24 žádostí) a Inovace (25 žádostí), podporující rozvoj inovací výrobků, technologií a služeb. Naopak jen jedna žádost zatím přišla na dotace na úspory energií a na výstavbu a rekonstrukci školicích středisek.


Odvážným štěstí přeje


Řada žadatelů zkouší s podnikáním uspět vůbec poprvé. Zlákat se nechávají i vidinou zvýhodněných úvěrů, o kterých by si bez podpory z fondů EU mohli nechat jenom zdát.

"V Ostravě jsme poskytli třistatisícový bezúročný úvěr nezaměstnané ženě, která se rozhodla řešit svoji situaci tím, že si sama otevře prodejnu s kožešinovou konfekcí a galantérií v prostorách jednoho obchodního domu," řekl Macka. Tato žena podle něj došla k závěru, že má dostatek zkušeností z praxe v oboru na to, aby se prosadila s vlastním podnikatelským záměrem.
A banka s ní souhlasila. Půlkou úvěru teď žena může vybavit prodejnu a druhou použít na pořízení zásob. Chod prodejny bude zatím zabezpečovat sama, do budoucna však zamýšlí přijmout dvě prodavačky s praxí v oboru.
Ministerstvo očekává, že žádostí o dotace či úvěry v druhé polovině roku přibude. Vedle dosud převládajících žádostí o dotace na rozjezd podnikání by se měl zvýšit i počet takových návrhů, které se zaměří na inovační rozvoj firmy. Právě schopnost podniků vyvíjet nové technologie a dále inovovat by podle řady odborníků mohla být v budoucnosti klíčovým faktorem pro konkurenceschopnost celé české ekonomiky.
"Některé projekty v programu Prosperita, které se zaměří na rozvoj podnikatelských inkubátorů, vědeckotechnických parků či center pro transfer technologií, se již připravují," upozornil Grégr. Kvůli náročnosti zpracování tohoto druhu projektů se však podle něj očekávají první žádosti o dotace až ke konci letošního roku.


Část podpor směřuje do regionů



Nejlépe jsou zatím na čerpání z evropských fondů připraveni podnikatelé v Jihomoravském kraji, odkud přišlo 64 žádostí, dále ve Zlínském kraji (28) a v Olomouckém kraji (24). Pouze čtyři žádosti zatím dorazily z Karlovarského kraje.
Podle podmínek stanovených Evropskou komisí může být pouze 46 procent peněz využito na přímou podporu individuálních podnikatelů. Padesát procent pak musí směřovat do podpory podnikatelského prostředí v daném regionu, z níž bude získávat prospěch širší okruh subjektů. Zbytek půjde na zabezpečení provozu agendy.
Připravenost Česka na čerpání peněz z EU nyní šetří externí audit. České republice podle některých zdrojů hrozí pozastavení přílivu peněz, protože průběžné výsledky auditu údajně nevypadají dobře. Tyto výsledky by měly být známy v říjnu.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08