Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Tuzemští vinaři mohou po vzoru zemí EU vyrábět tzv. zemské víno

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 12.8.2004
Domácí vinaři mohou po vstupu do Evropské unie vyrábět takzvané zemské víno, tedy z hlediska předpisů EU stolní víno s geografickým původem. Mohou tak získat za svůj produkt vyšší cenu, zhruba na úrovni mezi víny stolními a jakostními. Minimální cukernatost musí být však 14 stupňů a je stanoven i maximální výnos 12 tun z hektaru. Na nedávném Dnu vinohradu v Hustopečích to uvedl předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo. Tuzemský zákon umožňuje vyrábět zemské víno moravské nebo české.

Domácí vinaři mohou po vstupu do Evropské unie vyrábět takzvané zemské víno, tedy z hlediska předpisů EU stolní víno s geografickým původem. Mohou tak získat za svůj produkt vyšší cenu, zhruba na úrovni mezi víny stolními a jakostními. Minimální cukernatost musí být však 14 stupňů a je stanoven i maximální výnos 12 tun z hektaru. Na nedávném Dnu vinohradu v Hustopečích to uvedl předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo. Tuzemský zákon umožňuje vyrábět zemské víno moravské nebo české. Na etiketě je také možno uvádět odrůdu a hrozny na rozdíl od jakostního vína nepodléhají zatřídění.

V EU tvoří 60 procent produkce vína stolní a z toho například ve Francii až 80 procent víno zemské," připomněl Sedlo. Produkce vína z nových států EU tvoří podle něj zhruba čtyři procenta celkového objemu výroby zemí bývalé patnáctky. I když se trh již otevřel, žádný překotný vývoj cen vína nezaznamenal. Z EU se dováželo převážně stolní víno z Rakouska, Španělska a Itálie, na jehož výrobu se domácí vinaři nespecializují. Část vín jakostních pak pouze rozšířila nabídku na domácím trhu. Letošní vinohradnickou sezonu pak zřejmě poznamená možný levný dovoz hroznů z Rakouska a Slovenska. Výrobci a producenti se zatím nechtěli příliš do cenových úvah pouštět. Asi desetinový pokles cen hroznů však předpovídá Víno Mikulov, naopak Vinium Velké Pavlovice hodlá udržet výkupní ceny co nejvyšší. Zatímco v letech 1991 až 1995 se vyplácela průměrná cena do deseti Kč za jeden kilogram hroznů, zvedala se v následujícím období cena až na 11 až 15 Kč za kilogram. Sedlo dále vinařům připomněl, že mohou do 30. listopadu tohoto roku požádat o podporu při takzvané restrukturalizaci vinic ve vinařském roce 2004/2005. Jde o přeměnu vinic a ochranu před zvěří. Přeměna se týká výměny odrůd, zvýšení počtu keřů, přesunu vinice do svahu či klučení. "Žádosti se podávají na Státní zemědělský intervenční fond," uzavřel Sedlo.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08