Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Napjaté čekání na výsledek referenda v Irsku

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 9.10.2002
Napjaté čekání na výsledek referenda v Irsku Zraky všech kandidátských i čtrnácti členských zemí EU se budou 19. října upínat k Irsku. Tento den přistoupí tamní voliči k urnám, aby v referendu posvětili Smlouvu o EU z Nice, která je klíčovým dokumentem pro rozšíření Unie. Irsko zůstává poslední zemí, která ještě dokument neratifikovala, a ohrožuje tak plánované přijetí zemí střední a východní Evropy - jeho ústava předepisuje ještě všelidové hlasování a nejen pouze obvyklé schválení v parlamentu.

Napjaté čekání na výsledek referenda v Irsku

Zraky všech kandidátských i čtrnácti členských zemí EU se budou 19. října upínat k Irsku. Tento den přistoupí tamní voliči k urnám, aby v referendu posvětili Smlouvu o EU z Nice, která je klíčovým dokumentem pro rozšíření Unie. Irsko zůstává poslední zemí, která ještě dokument neratifikovala, a ohrožuje tak plánované přijetí zemí střední a východní Evropy - jeho ústava předepisuje ještě všelidové hlasování a nejen pouze obvyklé schválení v parlamentu.

Referendum se v Irsku uskuteční již podruhé. Při prvním pokusu v červnu 2001 se ze třetiny voličů, kteří byli tenkrát ochotni se k prospěšnosti dohody z Nice vyjádřit, téměř 54 procent vyslovilo proti jejímu přijetí. Rozhodly obavy o ztráty pozice v EU a strach o zachování neutrality. Evropští partněři Dublinu vyčetli, že se málo snažil Irům smysl dokumentu objasnit. Premiér Bertie Ahern proto slíbil, že před druhým hlasováním rozpoutá velkolepou kampaň - údajně největší od roku 1972, kdy se Irsko stalo členem Evropských společenství.

Zatím však příliš úspěšný není. Přestože úřady vydaly a rozeslaly občanům 1,4 milionu informačních brožurek a četné další organizace se snaží obsah smlouvy vysvětlovat, uvedla pro poslední průzkum veřejného mínění jen šestina Irů, že tuší, o co ve smlouvě jde. Ahern se nevzdává a připravuje ještě intenzivnější osvětu.

Tlak z Bruselu roste. Zatím posledním, kdo apeloval na irské voliče, aby svým odmítnutím nezhatili vyhlídky na brzké rozšíření Unie, byl šéf generálního ředitelství pro rozšíření Eneko Landaburu. Unii totiž tlačí čas. Smlouva má být ratifikována všemi členskými zeměmi do konce letošního roku, aby ke stejnému datu mohla skončit předvstupní vyjednávání a začít licitace o vstupní smlouvy. Unie si, alespoň oficiálně, irský neúspěch nepřipouští. V zákulisí ale prý již připravuje krizový scénář. Pokud Irové zůstanou neoblomní, hodlá Komise vyjmout pasáže ze Smlouvy z Nice, které jsou rozhodující pro rozšíření, a zapracuje je přímo do smluv s kandidáty o přistoupení. Jde např. o počty hlasů v unijních orgánech.

Euroskop 9.10.2002

 


   [zobrazeno (17), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08