Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Novela veterinárního zákona přiblíží ČR dále k EU

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 25.10.2002
Novela veterinárního zákona přiblíží ČR dále k EU Plnou harmonizaci podmínek činnosti chovatelů, producentů a zpracovatelů živočišné produkce s legislativou v Evropské unii by měla zajistit novela veterinárního zákona, jejíž schvalovací proces právě probíhá. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.

Novela veterinárního zákona přiblíží ČR dále k EU

Plnou harmonizaci podmínek činnosti chovatelů, producentů a zpracovatelů živočišné produkce s legislativou v Evropské unii by měla zajistit novela veterinárního zákona, jejíž schvalovací proces právě probíhá. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.

Novela je přitom podle Dubna "posledním důležitým bodem, na který bylo poukázáno v hodnotící zprávě EU, která se zabývala připraveností ČR na vstup do Unie".

Chovatelů se přitom podle Dubna týká v navrhované novele zejména podrobnější řešení náhrad nákladů a ztrát vzniklých při likvidaci nebezpečných nákaz, a to za podmínky, že tato neprodleně uplatňovaná veterinární opatření zahrnují nejméně karanténu zvířat v hospodářství a zákaz jejich přemísťování od doby vzniku podezření z výskytu nebezpečné nákazy a po potvrzení jejího výskytu. "To v praxi pro chovatele znamená, že mu ze státních prostředků budou uhrazeny například náklady na utracení nebo nutnou porážku zvířat, za neškodné odstranění kadáverů, popřípadě produktů. Dále za utracené nebo nutně poražené zvíře, zničení kontaminovaných krmiv a zařízení, očistu, dezinfekci, dezinsekci a deratizaci, za ztráty způsobené výpadkem produkce a podobně". Náhrada se poskytuje ve výši prokázaných účelně vynaložených nákladů a způsobených ztrát. Jde-li o náhradu za utracené nebo nutně poražené zvíře, poskytuje se ve výši obvyklé ceny zdravého zvířete v místě a době vzniku škody a odečítá se, co bylo chovateli poskytnuto za zužitkovatelné části těla zvířete. Snižuje se o 20 % ceny zvířete, bylo-li zvíře utraceno nebo nutně poraženo v důsledku nebezpečné nákazy, pro kterou se doporučuje preventivní očkování, a chovatel této možnosti nevyužil.

Náhrada se ale podle mluvčího neposkytne v případě, když chovatel například nesplnil povinnost uvědomit krajskou veterinární správu o podezření výskytu nebezpečné nákazy. Může tak ale učinit i prostřednictvím soukromého veterinárního lékaře.

V novele bude nová řada věcí, na které jsme byli v průběhu inspekcí z Bruselu upozorňováni - například dopravci a přepravci zvířat budou muset být registrováni. Veterinární lékaři budou moci vykonávat svou profesi na základě osvědčení Komory veterinárních lékařů a ne tak, jak tomu bylo dosud - na základě registrace udělené SVS. Zákon navíc nebude operovat s pojmem "podmíněně poživatelné potraviny", ale pouze s pojmy "poživatelné" a "nepoživatelné". "O něco precizněji jsou stanoveny ochranné lhůty pro doplňkové látky, popřípadě léčivé přípravky, které zanechávají nežádoucí rezidua. Nebyla-li výrobcem takovýchto látek ochranná lhůta uvedena, mohou být zvířata k výrobě potravin pro lidi využívána po uplynutí nejméně 28 dnů, jde-li o maso drůbeže a savců, včetně vnitřností a tuků, 7 dnů pak, jde-li o mléko a vejce. Samozřejmě v novele bude i to, že v krajích budou zřízeny krajské veterinární správy, které budou mít své inspektoráty zpravidla v místech dosavadních okresních veterinárních správ," konstatoval Duben.

AGRIS 25.10.2002

 


   [zobrazeno (23), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08