Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Zdroje financí z EU a jak na ně dosáhnout

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 24.10.2002
Zdroje financí z EU a jak na ně dosáhnout Ideálním zájemcem o podporu z Bruselu je malý až střední podnik (SME – Small and Medium Entereprises) s inovujícím programem, který podniká v problémovém regionu. Ta může dosáhnout na pomoc ve formě záruky na část bankovního úvěru, na příspěvek z regionálních fondů a nebo dokonce z fondu na podporu výzkumu a vývoje. Přívalem peněz z eurofondů se ovšem obávat nemusí. Zájemců je mnoho a na všechny se nedostane.

Zdroje financí z EU a jak na ně dosáhnout

Ideálním zájemcem o podporu z Bruselu je malý až střední podnik (SME – Small and Medium Entereprises) s inovujícím programem, který podniká v problémovém regionu. Ta může dosáhnout na pomoc ve formě záruky na část bankovního úvěru, na příspěvek z regionálních fondů a nebo dokonce z fondu na podporu výzkumu a vývoje. Přívalem peněz z eurofondů se ovšem obávat nemusí. Zájemců je mnoho a na všechny se nedostane.

Jak na úvěr

Unie založila několik organizací, které mají kompenzovat handikepy SME při sjednávání úvěrů. Jsou jimi Evropská banka pro obnovu a rozvoj, Evropská investiční banka nebo Banka Rady Evropy. Formy podpory jsou tři: poskytují záruky za část úvěrů nebo příspěvky k úrokům anebo nepřímá podpora úvěrování pomocí takzvaných měkkých peněz poskytnutých financující bance. Nicméně ani u prvních dvou forem podpory (záruky a příspěvky) pomoc nejde přímo podnikatelům, ale prostřednictvím národních podpůrných institucí, v českém prostředí tedy pomocí Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Jak na granty

Další cesta k evropským penězům vede přes programy Phare, ISPA a Sapard. Kde právě posledně jmenovaný přichází do úvahy pro SME a také tři národní programy. Tyto takzvané národní projekty představují balík peněz, který může být rozdělen podle úspěšnosti projektů mezi domácí uchazeče. Češi sami rozhodují komu peníze přidělí, unie pak jen kontroluje dodržovaní pravidel hry.

Menší podnikatelé se mohou ucházet o podporu přímo v EU, protože některé z tři sta různě zaměřených programů jsou přístupné i pro firmy z kandidátských zemí.

Cesta k penězům v rámci těchto programů má však úskalí. Jak se o zajímavém programu vůbec dozvědět? Informovanost o programech EU je v Česku tristní. Podnikatelé mohou využít služeb agentury CEBRE, která sleduje v EU vše, co podnikatele může zajímat. Ceny CEBRE jsou placené, ale výrazně nižší než tržní, protože na provoz agentury přispívá MPO a CzechTrade.

Kritéria úspěchu

Prvním krokem k získání grantu je zpracování kvalitní přihlášky. Evropští úřednici dále radí: pokud firma nemá žádné zkušenosti se získáváním grantu, měla by je získat jako člen konsorcií. Pod vedením zkušenějších má totiž nejen větší šanci, že samotný grant respektive podíl na grantu obdrží a navíc získáí zkušenosti pro další žádosti o grant a může sestavit i vlastní konsorcia. Některé programy jsou totiž určeny pouze pro konsorcia a některé dokonce musí mít mezinárodní členy ze zemí členských či přistupujících.

Boj o granty je nemilosrdný. Ze 16 tisíc ročně přihlášených projektů uspěje zhruba pětina.

PK ČR 24.10.2002

 


   [zobrazeno (12), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08