Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 sobota 27.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Borovice měla na kopcích u Loun oživit neplodnou půdu

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 17.9.2003
V 17. až 19. století bývaly černodolské lounské kopce v předpolí lounského Středohoří využívány jako tzv. bílé "ovčí stráně", k chovu a pastvě ovcí a skotu. Všechny jejich svahy, kromě svahů severních, byly v podstatě spásanou polostepí. Zánikem chovu ovcí však šlechtické dvory, které tuto půdu vlastnily, se snažily získat za opuštěnou půdu nějakou náhradu s malým ziskem.

V 17. až 19. století bývaly černodolské lounské kopce v předpolí lounského Středohoří využívány jako tzv. bílé "ovčí stráně", k chovu a pastvě ovcí a skotu. Všechny jejich svahy, kromě svahů severních, byly v podstatě spásanou polostepí. Zánikem chovu ovcí však šlechtické dvory, které tuto půdu vlastnily, se snažily získat za opuštěnou půdu nějakou náhradu s malým ziskem.

Koncem 19. století se proto na teplých a suchých stráních prováděla výsadba cizích dřevin, které tyto extrémní podmínky snášely. Vedle již zavedeného akátu (udávaného jako pastva pro včely), se zkušebně prosazovala výsadba borovice černé, do jisté míry exotu, importovaného k nám ze Středomoří.

Výsadbou borovice černé, jinak také známé jako brým, se sledovalo upevňování sešlapaných strání po ovcích a před sesuvem a další erozí. Kromě toho se také dále čekalo, že zalesněné plochy vápenatých (slinitých) bělek, na úpatí černodolských kopců, rozpalovaných sluncem s nedostatkem vody, přinesou majitelům nepatrný hospodářský zisk za vytěžené dřevo. A dále měla černá borovice zlepšit půdu opadem jehlic, a to každoročně.

Mnohé z těchto předpokladů však borovice černá nesplnila, především dodnes je hospodářský přínos za dřevo nepatrný, protože do dnešní doby nevyrostly stromy žádané těžební výšky, většinou krněly. Místy se vytvořily jen nízké soliterní skupinky nebo nízké husté lesíky. V extrémních podmínkách byly celkem brzy stromy plodné, a to již v 15 až 20 letech. Většinou však nedosáhly ani 15 metrů výšky.

Borovice černá je dřevina jihoevropská, je rozšířena od Španělska až po Malou Asii a Kavkaz, kde je rostlinou horskou. Nenáročná na půdu, snese extrémní podmínky. Ve volnu kvete v 15 až 20 letech, v zapojených porostech kolem 30 let. Semenné roky se objevují po dvou až třech letech. Patří mezi dvoujehlicové borovice, jehlice jsou 8 až 15 centimetrů dlouhé, matné, slabě lesklé, délkou a stavbou velmi proměnlivé. Jehlice trvají čtyři až pět let, potom opadávají. Prašné jehnědy (samčí) jsou válcovité. Samičí květy na konci větévek jsou karmínově červené až nafialovělé, tvořené masitými plodolisty, které mají naspodu po dvou vajíčkách, z kterých vzniká semeno. Šišky skoro přisedlé, po dvou až čtyřech, souměrné, vejčité nebo kuželovité. Šupiny mají tuhé kýly s pupkem (trnem). V prvním roce mají šišky velikost lískových oříšků. Zrají na podzim druhého roku a otvírají se na jaře třetího roku a pak brzy opadávají. Semeno je podlouhle vejčité, čtyři až sedm milimetrů dlouhé, šedé s křidélkem. Klíčivost se udržuje po dva až tři roky. Semenáčky mají 6 až 10 trojhranných a hladkých jehlicových děloh. Kůlovité kořeny upevňují borovici v půdě hluboko, snáší proto dobře období sucha. Koruna je široce vejčitá a protáhlá. Dřevo je dosti měkké, ale hodně pryskyřnaté. V jižních krajinách se využívá k těžbě pryskyřice. V podmínkách lounských kopců jen jako palivo.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08