Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Evropské unii vadí nepořádek v evidenci zvířat

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 25.6.2003
Česko se zatím nedokázalo vyrovnat s požadavky Evropské unie na řádnou evidenci hospodářských zvířat. Brusel totiž požaduje, aby evidence byla vedena jednotně, byla úplná a neumožňovala chov zvířat na černo. Důležitým požadavkem je také řádná identifikace zvířat přímo v chovech.. Brusel žádá evidenci hospodářských zvířat na Státní veterinární správě.

Česko se zatím nedokázalo vyrovnat s požadavky Evropské unie na řádnou evidenci hospodářských zvířat. Brusel totiž požaduje, aby evidence byla vedena jednotně, byla úplná a neumožňovala chov zvířat na černo. Důležitým požadavkem je také řádná identifikace zvířat přímo v chovech.. Brusel žádá evidenci hospodářských zvířat na Státní veterinární správě

. v opačném případě hrozí, že nedá chovatelům podpory

. svaz chovatelů, který zatím evidence vede, má obavy z nárůstu aministrativy Chovatelům skotu hrozí, že kvůli nepořádku v evidenci hospodářských zvířat nedostanou z bruselských fondů žádné dotace. Evropská unie totiž žádá, aby chovy evidovala jen jedna instituce, u nás se však zatím tento požadavek neplní

Řada finančních podpor je vázána právě na stavy zvířat, a proto je požadována absolutní přesnost evidence, která by zajistila průhlednost toku peněz z Bruselu až ke každému chovateli.

Inspekce, která nedávno navštívila Česko, vyjádřila nad současným stavem nelibost. "Způsob zajištění evidence a registrace hospodářských zvířat se evropské komisi nelíbí,"konstatoval Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.

Centrální evidenci vede Českomoravská společnost chovatelů, jejíž sídlo je v Hradišťku pod Medníkem. "Podle Evropské unie ji má však zajišťovat jen jeden příslušný úřad, a tím je Státní veterinární správa. Ta totiž vykonává kontroly zdravotního stavu zvířat a prověřuje i dodržování evidence," uvedl Duben.

Podle úředníků z Evropské komise stávající systém nezaručuje absolutní důvěryhodnost systému. "Brusel chce, a již na to několikrát upozorňoval, aby úřad kontrolující chovy měl také možnost určit, které údaje a jakým způsobem získávat," upřesnil mluvčí.

Již několik inspekcí se přesvědčilo, že ne vždy hrají údaje v centrální evidenci s počty zvířat ve stájích. To podle Dubna mimo jiné snižuje důvěryhodnost bezpečnosti potravin či ozdravných programů, které provádí Státní veterinární správa. "Je to velmi citlivá věc," připustil jeden z členů svazu chovatelů, který nechtěl být jmenován. "Počty skutečně nemusejí souhlasit například u prasat. Domácí výkrmci, kteří chovají jen jedno prase, jej nemusejí označovat ušní evidenční známkou, za kterou se platí," uvedl.

Horší však je skutečnost, že nesouhlasí ani evidence skotu. "To pochopitelně unii vadí, protože právě na skot se čerpají podpory z unie. Úředníkům se nelze divit, ale svaz chovatelů chce současný stav zachovat. Máme totiž obavy, že centralizace evidence zvýší administrativu a nám přibude papírování," dodal chovatel.

"Administrativní nedostatek, tedy nemožnost velet centrální evidenci z jednoho místa, se nyní může stát vážným problémem při jednání s Bruselem," uvedl Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy. O záležitosti by proto měli jednat zástupci ministerstva zemědělství, veterinární správy a Českomoravské společnosti chovatelů v nejbližších dnech. "Máme pocit, že jde o kompetenční spor institucí, které si chtějí zachovat svůj vliv na chov skotu. Ministerstvo by však tento spor mělo rychle vyřešit, abychom na to nedoplatili my, chovatelé," řekl Pavel Vlasák, majitel jedné farmy z Vysočiny.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08