Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Maďaři souhlasili se vstupem do EU

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 14.4.2003
Maďaři souhlasili se vstupem do EU Velkolepým ohňostrojem a za zvuku Beethovenovy Ódy na radost, pokládané za hymnu sjednocené Evropy, oslavily o víkendu desetitisíce obyvatel Budapešti výsledek referenda o vstupu Maďarska do EU. Pro členství v unii se v sobotu vyslovilo téměř 84 procent maďarských voličů. Proti bylo jen 15 procent těch, kteří přišli k volebním urnám. "Maďarská republika se stane členem Evropské unie!" zvolal po ohlášení předběžných výsledků premiér Péter Medgyessy, obklopený jásajícím davem. "Evropa je šancí a příležitostí pro každého občana země. Přicházíme do bohatšího, bezpečnějšího a klidnějšího světa. Do znovusjednocené Evropy," prohlásil v noci na neděli na břehu Dunaje, v centru maďarské metropole.

Maďaři souhlasili se vstupem do EU

Velkolepým ohňostrojem a za zvuku Beethovenovy Ódy na radost, pokládané za hymnu sjednocené Evropy, oslavily o víkendu desetitisíce obyvatel Budapešti výsledek referenda o vstupu Maďarska do EU.

Pro členství v unii se v sobotu vyslovilo téměř 84 procent maďarských voličů. Proti bylo jen 15 procent těch, kteří přišli k volebním urnám.

"Maďarská republika se stane členem Evropské unie!" zvolal po ohlášení předběžných výsledků premiér Péter Medgyessy, obklopený jásajícím davem.

"Evropa je šancí a příležitostí pro každého občana země. Přicházíme do bohatšího, bezpečnějšího a klidnějšího světa. Do znovusjednocené Evropy," prohlásil v noci na neděli na břehu Dunaje, v centru maďarské metropole.

Maďarsko je po Maltě a Slovinsku třetí kandidátskou zemí, jejíž občané v referendu souhlasili s členstvím v Evropské unii.

Přestože hlasování dopadlo lépe, než se čekalo (podle průzkumů veřejného mínění měly vstup do EU podpořit dvě třetiny voličů), řadu zastánců evropské integrace referendum v Maďarsku zklamalo. Důvod? Volit nepřišla více než polovina Maďarů.

Svůj hlas v sobotu odevzdalo jen 46 procent oprávněných voličů. Tedy o čtyři procenta méně než v referendu o vstupu Budapešti do Severoatlantické aliance v roce 1997.

"Jen tři milióny Maďarů chtěly vstup do EU," připomíná ve svém nedělním vydání list Vasárnapi Blikk.

Podle Emílie Rytkóové, předsedkyně Ústřední volební komise, přispěl k nízké volební účast fakt, že se hlasování konalo v sobotu.

"Pro spoustu Maďarů je sobota normálním pracovním dnem," citoval Rytkóovou list Frankurter Allgemeine Zeitung. Mnozí z nich měli navíc pocit, že je o kladném výsledku referenda de facto rozhodnuto.

Politické strany jsou jiného názoru.

Předseda vládnoucí Maďarské socialistické strany a ministr zahraničí László Kovács tvrdí, že za nezájem veřejnosti může opozice, která "výhody vstupu Maďarska do EU příliš často podmiňovala různými ale...".

Pravice zase vládu kritizuje za to, že její kampaň na podporu vstupu do unie, za níž se utratily milióny dolarů, byla "slabá a formální".

"Nízká účast ukazuje, že zřejmě nepřišli voliči pravice, která byla v podpoře vstupu do unie vlažnější," vysvětluje nezájem maďarských voličů Ladislav Cabada, politolog ze Západočeské univerzity v Plzni. "Pro Českou republiku z toho vyplývá, že ODS by měla říci, že je jasně pro vstup do EU, a vyzvat své voliče, aby se k referendu dostavili."

Podobně jako v sousedním Polsku, i v Česku se má referendum o vstupu do Evropské unie konat letos v červnu. Premiér Vladimír Špidla očekává, že se ho zúčastní více lidí než hlasování v Maďarsku.

Hospodářské noviny 14.4.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08