Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Volebními dny v referendu o EU budou pátek a sobota

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 11.4.2003
Volebními dny v referendu o EU budou pátek a sobota V pátek 13. června začne nejspíš první referendum v dějinách ČR - dvoudenní hlasování o vstupu do Evropské unie. Konečný termín sice závisí na rozhodnutí prezidenta Václava Klause, podle vicepremiéra Pavla Rychetského se však referendum velmi pravděpodobně uskuteční v termínu 13. a 14. června. Podle očekávání včera naprosto hladce prošel sněmovnou zákon, který se zabývá provedením referenda. Jedinou otázkou, která nebyla zcela jasná, bylo, zda půjdou Češi k urnám v pátek a v sobotu, nebo v neděli a v pondělí. Zvítězil první návrh.

Volebními dny v referendu o EU budou pátek a sobota

V pátek 13. června začne nejspíš první referendum v dějinách ČR - dvoudenní hlasování o vstupu do Evropské unie.

Konečný termín sice závisí na rozhodnutí prezidenta Václava Klause, podle vicepremiéra Pavla Rychetského se však referendum velmi pravděpodobně uskuteční v termínu 13. a 14. června. Podle očekávání včera naprosto hladce prošel sněmovnou zákon, který se zabývá provedením referenda. Jedinou otázkou, která nebyla zcela jasná, bylo, zda půjdou Češi k urnám v pátek a v sobotu, nebo v neděli a v pondělí. Zvítězil první návrh. Většina zákonodárců buď nepovažovala výběr dnů za klíčový, nebo dala přednost pátku a sobotě. ˝Mně je to úplně jedno, jestli je to v pátek a v sobotu, nebo v neděli a pondělí, nakonec jsme hlasovali pro první návrh, protože je to tradičnější. Navíc si myslím, že to účast v referendu vůbec neovlivní,˝ sdělil místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jan Zahradil. Zvykovost pátku a soboty obhajoval i poslanec za sociální demokracii Zdeněk Koudelka. ˝V historii tohoto státu se vždy volí v pátek a v sobotu. My jsme navíc měli jeden experiment v krajských volbách s nedělí a ten dopadl zoufale. Volební účast byla malá,˝ konstatoval Koudelka.

Další až za dva roky

Zato předseda US-DEU Petr Mareš nijak nezastíral, že si unionisté přáli pro referendum spíše nedělní a pondělní termín. ˝Po zkušenostech z minula bylo naší snahou zajistit, aby se hlasování mohli bez problémů zúčastnit i obyvatelé velkých měst. Ti v pátek při teplém počasí - které se dá v červnu předpokládat - většinou odjíždějí na chaty a chalupy,˝ tlumočil Marešova slova jeho tajemník Patrik Nacher. ˝Ale i toto rozhodnutí respektujeme,˝ dodal podle něj šéf US-DEU. Zákon ještě čeká cesta Senátem a musí jej podepsat prezident. Podle Pavla Rychetského bude o zákonu hlasovat horní komora už příští úterý. Celkově by měla organizace referenda přijít státní pokladnu na 500 milionů korun, pokud by ztroskotalo, další hlasování by bylo možné až za dva roky.

Lidové noviny 11.4.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08