Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 sobota 27.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Maďaři se chystají říci "ano" unii

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 11.4.2003
Maďaři se chystají říci "ano" unii V sobotu proběhne maďarské referendum o vstupu do Evropské unie, které bude první v zemích visegrádské čtyřky. Podle posledních březnových průzkumů by pro vstup hlasovalo zhruba sedmdesát procent maďarských občanů. Mezi těmi, kteří se referenda doopravdy chtějí zúčastnit, je podpora členství dokonce osmdesát procent. Důvodů vysoké podpory je několik.

Maďaři se chystají říci "ano" unii

V sobotu proběhne maďarské referendum o vstupu do Evropské unie, které bude první v zemích visegrádské čtyřky. Podle posledních březnových průzkumů by pro vstup hlasovalo zhruba sedmdesát procent maďarských občanů. Mezi těmi, kteří se referenda doopravdy chtějí zúčastnit, je podpora členství dokonce osmdesát procent. Důvodů vysoké podpory je několik.

"Maďarští voliči jsou asi méně nacionalističtí - alespoň co se týče strachu ze ztráty národní suverenity, nebo identity po vstupu do unie. Možná jsou také více materialističtější a nespokojení se svými dnešními platy," vysvětluje například Gergely Karácsony z agentury Medián.

Svou roli ale sehrávají i jiné faktory. Zemědělství živí v Maďarsku zhruba šest procent obyvatelstva, hornictví či těžký průmysl jsou zanedbatelné. Strukturální reformy v maďarské ekonomice jsou značně pokročilé a tak Maďaři od začlenění do trhu unie neočekávají výrazné šoky.

Mají pocit, že to nejhorší již prodělali. Maďarská ekonomika je velice otevřená.

Na vysoké podpoře se podílí i postoj hlavních politických stran. Vstup Maďarska do Evropské unie oficiálně podporují všechny čtyři parlamentní strany.

V zemi není žádná výrazná politická síla, která by agitovala proti vstupu. Proti unii brojí pouze mimoparlamentní krajní pravice, i ta je ale teď zaměstnána spíše vlastními vnitřními spory.

Vláda na unijní kampaň vyčlenila z rozpočtu kolem 3 miliard forintů (asi 450 milionů Kč) a nasazení vládních míst v propagaci unie je opravdu mimořádné. Elektronická média jsou například zaplavena animovanými klipy vysvětlujícími výhody, populární sportovci, herci či zpěvací se v jiných klipech vyznávají ze svých osobních důvodů, proč budou oni hlasovat pro vstup.

Hospodářské noviny 11.4.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08