Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Eurozóna nechystá změny fiskálních pravidel

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 10.3.2003
Eurozóna nechystá změny fiskálních pravidel Země eurozóny (dvanáct států,které zavedly společnou měnu euro) budou i po minulém víkendu hledat společný postup při dodržování tzv. Paktu růstu a stability. Ten je zavazuje nepřekračovat maximální deficit tří procent HDP.

Eurozóna nechystá změny fiskálních pravidel

Země eurozóny (dvanáct států,které zavedly společnou měnu euro) budou i po minulém víkendu hledat společný postup při dodržování tzv. Paktu růstu a stability. Ten je zavazuje nepřekračovat maximální deficit tří procent HDP.

Ministři financí nicméně v pátek v Bruselu nepřímo potvrdili, že Pakt zůstává v platnosti. Stále častěji přitom ekonomové upozorňují, že kvůli ekonomické recesi by bylo užitečné striktní pravidla přehodnotit.

Francie bude další zemí, která poruší rozpočtovou disciplínu, řekl francouzský ministr financí Francis Mer. Rozpočtový schodek jeho země má letos dosáhnout 3,4 procenta hrubého domácího produktu.

Komisař pro evropské měnové záležitosti Pedro Solbes ještě týž den agentuře Reuters oznámil, že Francie bude kvůli porušení pravidel čelit vyšetřování a případným postihům. Paříž v posledních dnech jasně naznačovala, že si nenechá od EU poroučet, jak má problém co nejdřív vyřešit.

Právě oznámení francouzského ministra ovšem znovu postavilo do popředí otázku, zda by nemělo dojít k uvolnění pravidel Paktu stability. Francie totiž není jedinou zemí, která překračuje stanovené limity. Obdobným problémům totiž čelilo také Německo či Portugalsko.

Mnozí odborníci již delší dobu upozorňují, že úsporná opatření v dobách pomalého růstu ekonomiky by mohla ještě více ohrozit hospodářství zemí, které se již tak potýkají s problémy.

Otázku rozpočtových pravidel chtěly proto v pátek znovu otevřít některé země eurozóny. "Velká Británie prezentovala společný text odsouhlasený Německem a Francií, který stanovoval priority pro ekonomické reformy," uvedl jeden z představitelů EU, který si však nepřál být jmenován. Text se měl zmiňovat i o změnách v samotném Paktu stability a růstu.

Jakékoliv změny v rozpočtových pravidlech však narazily na odpor menších států jako například Belgie. "Jsme zcela proti tomu, aby se tato diskuse otevřela ještě jednou na zasedání hlav států a vlád jednotlivých zemí eurozóny," sdělil agentuře Reuters belgický diplomat.

"Musí se jednat o nedorozumění," obhajoval svoje stanovisko německý ministr financí Hans Eichel. "Co se týče Paktu stability, neexistují mezi námi rozdílné názory," dodal s tím, že společná linie v problematice rozpočtových limit byla potvrzena již na minulém setkání.

Závěrečné prohlášení proto neobsahovalo žádnou zmínku o tom, že by mohlo dojít k úpravám v Paktu.

"Je zcela jasné, že Pakt stability a růstu představuje solidní základ, který musí být respektován," sdělil na páteční tiskové konferenci v Bruselu řecký ministr financí Nikolas Christodoulakis.

Hospodářské noviny 10.3.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08