Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 sobota 4.května 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Konvent trápí nedostatek času

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 27.2.2003
Konvent trápí nedostatek času Příprava evropské ústavy bude zřejmě trvat déle, než se čekalo. Datum, které si Evropa stanovila jako nejzazší termín pro přijetí společné ústavy, je ohroženo. Část Konventu, ústavodárného shromáždění Evropské unie, totiž tvrdí, že se práce na dokumentu protáhnou minimálně do října. Text měl být původně hotový letos v červnu.

Konvent trápí nedostatek času

Příprava evropské ústavy bude zřejmě trvat déle, než se čekalo.

Datum, které si Evropa stanovila jako nejzazší termín pro přijetí společné ústavy, je ohroženo. Část Konventu, ústavodárného shromáždění Evropské unie, totiž tvrdí, že se práce na dokumentu protáhnou minimálně do října. Text měl být původně hotový letos v červnu.

O tom, jak obtížně bude sto pět členů Konventu hledat takové znění ústavy, které by vyhovovalo všem kandidátům i členům Evropské unie, svědčí reakce konventistů na úvodních šestnáct článků ústavního textu. K jejich první verzi, navržené prezídiem, se do včerejška sešlo 1038 pozměňovacích návrhů.

Shromáždění o nich bude v Bruselu debatovat dnes a zítra. Jeho předseda Valéry Giscard d'Estaing navíc předloží dalších osm nových článků.

Neshody kvůli času Už minulý týden se z Konventu ozývalo, že se dokončení ústavy do léta nestihne. "Úkol je enormně složitý. A času je málo," přiznal poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva Konventu Iňigo Méndez de Vigo.

Upozornil však, že by posunutí časového limitu a s ním spjatý "pocit uvolnění" mohly výrazně zpomalit pracovní tempo v přípravných skupinách i v plénu. "Dokument se proto pokusíme předložit ve stanoveném termínu," řekl.

Zastáncem delšího jednání je například Nizozemsko. Jeho vláda tvrdí, že členové shromáždění mají na formulování připomínek k ústavním článkům málo času.

V dopise adresovaném Giscardu d'Estaingovi Amsterdam požaduje, aby byla od nynějška "mezi předložením návrhu prezídia a dodáním výhrad nejméně dvoutýdenní pauza". U prvních šestnácti článků se konventisté museli vyjádřit do osmi dnů.

Jakákoliv zpoždění naopak odmítají Italové. Důvod? Premiér Silvio Berlusconi věří, že se historicky první ústava EU schválí na prosincovém summitu patnáctky v Římě.

Pokud se ale přípravné práce na jednotlivých článcích protáhnou, evropští státníci budou konečné znění ústavního dokumentu podepisovat jinde.

Na novou "římskou smlouvu", která by připomínala počátky evropské integrace z roku 1957, by si pak Italové museli dalších několik let počkat.

Neshody kvůli obsahu Časový harmonogram však zdaleka není jediným bodem, v němž se členové Konventu nemohou shodnout. Problémy mají i s tím, co by měla budoucí ústava EU obsahovat.

Mezi tisícovkou výhrad k prvním z celkem 250 až 300 ústavních článků jsou i návrhy, aby se v dokumentu objevila zmínka o Bohu. Zakotvení křesťanského odkazu, o nějž Giscarda d'Estainga před časem požádal také papež Jan Pavel II., podporuje například nejsilnější frakce v Evropském parlamentu - poslanci pravicové Evropské lidové strany.

Pro socialisty je naopak stěžejní, aby ústava posílila sociální rozměr evropské integrace. Jejich zástupci proto předložili 180 pozměňovacích návrhů. Připomenutí náboženského odkazu, prosazovaného křesťanskými demokraty, rozhodně odmítají.

Konventisté z Velké Británie, Švédska, Dánska a Irska zase protestují proti navrženému rozdělení pravomocí mezi EU a členské státy. Nesouhlasí ani se zmínkou o federalismu.

Kromě rozdílných představ o budoucnosti unie navíc přípravu ústavy komplikuje irácká krize. Její text má obsahovat i definici společné zahraniční politiky unie, která před časem vážně utrpěla kvůli sporům Evropské unie o vojenský útok na Bagdád.

Hospodářské noviny 27.2.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08