Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 středa 8.května 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Česko chce získat vyšší kompenzace

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 13.12.2002
Česko chce získat vyšší kompenzace Zemědělci kandidátských zemí mají naději, že dostanou vyšší dotace. Summit Evropské unie, který včera večer začal v Kodani, schválil, že rozšíření unie o Česko a dalších devět zemí v roce 2004 by mělo stát 41,5 miliardy eur. "Patnáctka přijala návrh Dánska jako základ pro konečnou dohodu," řekl agentuře Reuters jeden z účastníků jednání.

Česko chce získat vyšší kompenzace

Zemědělci kandidátských zemí mají naději, že dostanou vyšší dotace.

Summit Evropské unie, který včera večer začal v Kodani, schválil, že rozšíření unie o Česko a dalších devět zemí v roce 2004 by mělo stát 41,5 miliardy eur. "Patnáctka přijala návrh Dánska jako základ pro konečnou dohodu," řekl agentuře Reuters jeden z účastníků jednání.

Před neúspěchem schůzky varoval komisař unie pro rozšíření Günter Verheugen. V rozhovoru pro německou televizi ZDF řekl: "Budoucí i současní členové unie vědí, že to bude nyní, nebo nikdy."

Ještě před zahájením summitu přišla pro kandidátské země povzbudivá zpráva, že jim unie zřejmě umožní zvýšit přímé platby jejich zemědělcům. Dotace by mohla dosáhnout až padesáti procent podpory, již dostávají farmáři zemí unie.

Na přímé dotace zemědělcům je možné převést peníze, které unie vyčlenila například na rozvoj venkova - u Česka to v letech 2004 až 2006 činí devadesát pět miliónů eur. Jelikož by to k navrhovanému zvýšení nestačilo, má dotace dorovnat stát.

Česko se v Kodani chce zaměřit na zvýšení rozpočtových kompenzací, které zajistí, že stát nebude odvádět více prostředků, než kolik jich bude čerpat z unijní pokladny. V prvních třech letech členství může Praha počítat se 665 milióny eur, což je dvacet miliard korun. Vláda doufá, že se jí podaří získatdalších jedenáct miliard korun.

Přidělení dodatečných peněz však závisí na tom, zda je budou ochotni uhradit největší plátci v unii, hlavně Německo. To k tomu před summitem ochotné nebylo. Kancléř Gerhard Schröder však dal včera najevo ochotu k ústupkům: "Nebudeme zemí, která zablokuje rozšíření kvůli penězům."

Ministr Svoboda podle agentury Reuters uvedl, že se podařilo uzavřít dohodu s Německem o nákladní dopravě na území unie (kabotáži) a jednání se tak dnes podaří uzavřít. "Myslím, že jsme dosáhli dohody a máme šanci dosáhnout v budoucnu ještě lepších podmínek," řekl bez dalšího vysvětlení.

Včera jednali v Kodani představitelé současných členských zemí. Premiéři kandidátských států se k nim připojí dnes.

Hospodářské noviny 13.12.2002

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08