Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Visegrád bude koordinovat jednání s EU

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 2.12.2002
Visegrád bude koordinovat jednání s EU Předsedové vlád čtyř visegrádských zemí se včera v Budapešti dohodli, že v závěrečné fázi jednání o vstupu do Evropské unie budou koordinovat postup na úrovni vyjednávačů, ministrů zahraničí, ale i na prosincovém summitu EU v Kodani.

Visegrád bude koordinovat jednání s EU

Předsedové vlád čtyř visegrádských zemí se včera v Budapešti dohodli, že v závěrečné fázi jednání o vstupu do Evropské unie budou koordinovat postup na úrovni vyjednávačů, ministrů zahraničí, ale i na prosincovém summitu EU v Kodani.

Premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska chtějí při vstupu do unie dosáhnout pro své země vylepšení podmínek v oblasti zemědělství, přechodných období a finančních a rozpočtových otázek.

"Je možné, že budou takové otázky, které zůstanou do Kodaně. Budeme se však snažit zúžit okruh otevřených problémů, abychom uspíšili závěrečná jednání," prohlásil hostitel schůzky Péter Medgyessy.

Český premiér Vladimír Špidla i na příkladu včerejšího setkání demonstroval, že visegrádské seskupení má smysl a bude mít smysl i po vstupu Česka, Maďarska, Polska a Slovenska do unie. Podle Špidly premiéři "vytvořili určité komunikační a koordinační kanály, které umožní v poslední fázi jednání informovat se o vzájemných pozicích a záměrech tak, aby se jednotlivé země posilovaly a ne oslabovaly".

"Pokud celý proces neskončí na setkání ministrů zahraničí, budeme jednat do poslední minuty," prohlásil polský ministerský předseda Leszek Miller.

Na dotaz ohledně otázek, ve kterých budou visegrádské země koordinovat svůj postup, pak premiér Špidla řekl, že možnost společného postupu nalezli jak v oblasti finančního rámce, tak v oblasti zemědělské politiky.

Náměstek ministra zahraničí a hlavní vyjednávač ČR s EU Pavel Telička upřesnil, že Česká republika má mimořádný zájem, aby jednání s EU skončila v Kodani. "Aby však mohl být summit úspěšný, je třeba dosáhnout vzájemně přijatelných řešení těch zbývajících otevřených otázek," řekl Telička.

Telička komentoval varování dánského premiéra Anderse Fogha Rasmussena, jehož země nyní EU předsedá a podle něhož by si kandidátské země neměly zahrávat s rozšířením a měly by uzavřít jednání na summitu v Kodani, protože jinak by se jim mohlo stát, že se do EU začlení až v roce 2007. Telička soudí, že ze strany premiéra předsednické země EU jde o taktiku, aby kodaňský summit byl úspěšný.

Hospodářské noviny 2.12.2002

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08