Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Palas: Konkurenceschopnost našich zemědělců zajistíme

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 29.11.2002
Palas: Konkurenceschopnost našich zemědělců zajistíme * V úterý nad ránem jste se vrátil z Bruselu. Co konkrétního jste pro české farmáře vyjednal? Na základě každého jednání se naše požadavky posunují o kus dál správným směrem. My akcentujeme tři okruhy: přímé platby, kvóty u pěti základních výrobních komodit a rozvoj venkova. * Je už definitivní, že neprosadíte víc než 25 procent z výše dotací v současných zemích EU? Respektujeme, že přímé platby jsou dány finančním rámcem, který má EU k dispozici. Na druhou stranu my i ostatní kandidátské státy požadujeme, abychom měly právo dorovnávat platby nad 25procentní limit ze svého rozpočtu. Při večeři s komisařem Fischlerem jsme to uvedli jako naši prioritu.

Palas: Konkurenceschopnost našich zemědělců zajistíme

* V úterý nad ránem jste se vrátil z Bruselu. Co konkrétního jste pro české farmáře vyjednal?

Na základě každého jednání se naše požadavky posunují o kus dál správným směrem. My akcentujeme tři okruhy: přímé platby, kvóty u pěti základních výrobních komodit a rozvoj venkova.

* Je už definitivní, že neprosadíte víc než 25 procent z výše dotací v současných zemích EU?

Respektujeme, že přímé platby jsou dány finančním rámcem, který má EU k dispozici. Na druhou stranu my i ostatní kandidátské státy požadujeme, abychom měly právo dorovnávat platby nad 25procentní limit ze svého rozpočtu. Při večeři s komisařem Fischlerem jsme to uvedli jako naši prioritu.

* O jak velkou částku by šlo?

To je variabilní. My musíme docílit takové úrovně, aby náš zemědělec byl konkurenceschopný se svými kolegy z EU.

* Není tedy pravda, že Evropská komise striktně stanovila dorovnávací strop na 40 procent svých dotací?

Komise toto skutečně navrhuje. My ale požadujeme dorovnávat na úroveň rentability, tedy srovnatelných podmínek.

* Jde jen o formální žádost, nebo je reálná naděje na její splnění?

My jsme to vznesli jako legitimní požadavek, který je maximálně spravedlivý.

* A v našem rozpočtu je dost peněz na tak masívní dorovnání?

Vstup do EU je plánován na květen 2004 a první prostředky z ní mohou připlynout až v roce 2005. Počáteční nápor tedy musíme zvládnout z vlastních zdrojů a vláda si tento fakt uvědomuje.

* Poslanec Václav Klaus se v Bruselu nechal slyšet, že důležitější než přímé platby jsou vyšší produkční kvóty. Souhlasíte s ním?

V určitém slova smyslu má pravdu. Přímé platby jsou totiž vázány na množství produkce. Čím vyšší jsou výrobní limity, tím vyšší jsou přímé platby.

* Kde jste tedy pro naše zemědělce vyboxovali nejlepší produkční kvóty?

Jsme na poměrně dobré úrovni v mléku. Nebudu zatím hovořit o číslech, protože jednání jsou stále otevřená. Na naše představy jsme se zatím nedostali u bramborového škrobu a krav bez tržní produkce mléka. Díky nové lince můžeme vyrábět 51 tisíc tun škrobu ročně, letošní produkce dosáhne 38 tisíc tun. V zájmu ochrany nových investic požadujeme dosáhnout naší plné výrobní kapacity. Momentálně jsme při vyjednávání zhruba na 27 tisících tun, ale jsem přesvědčen, že se posuneme výš.

* Naši zemědělci jsou ale s tím, co nabízí EU, nespokojeni. Mají obavy, že je jejich výrazněji dotovaní kolegové převálcují. Co vy na to?

Chci je ubezpečit, že ať už z prostředků EU nebo domácích zdrojů zajistíme, aby konkurenceschopní byli. V každém případě naši zemědělci vstupem do EU získají víc peněz, než mají teď. A rozhodně bude pro ně lepší být uvnitř Unie než mimo ni. Pokud bychom v ní nebyli, zůstali bychom ostrůvkem mezi unijními státy. Navíc ochranářská politika EU proti třetímu světu je dvaapůlkrát vyšší než naše.

* Jestli nespokojení zemědělci vyjedou do ulic, jejich protestu se asi chytí ODS a KSČM, které budou začlenění do EU zpochybňovat. Spíte klidně, když si uvědomíte, že vlastně vy nyní držíte klíč k úspěchu či krachu referenda o vstupu do Unie?

Jsem přesvědčen, že se mi podaří naše zemědělce přesvědčit, že vstup do Unie je pro ně pozitivem. V celkové sumě toku financí naši zemědělci na tom budou totiž lépe než nyní.

* Jste zemědělský odborník, léta jste jako poslanec pracoval v zemědělském výboru. Jste také politik?

Jestliže jsem jedenáctý rok ve Sněmovně, pak nutně politik jsem.

* Vnitrostranické referendum ČSSD o prezidentském kandidátovi vás tedy zajímá?

Určitě ano. Z důvodu služební cesty jsem bohužel nebyl přítomen na zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV), kde se rozhodlo o jeho vyhlášení. Pokud bych tam byl, rozhodně bych hlasoval proti němu. Domnívám se, že soc. dem. má mít vyprofilované lidi ze svého středu, které může nasadit, nikoli o nich handlovat, hlasovat či rozhodovat takovýmto výběrem.

* Kdo je vaším favoritem?

My jsme malá země a v čele malé země by měl stát velký muž. Tedy člověk, který je osobností a je tak i vnímán, který pro tuto zemi mnohé vykonal. Takovým člověkem je bezesporu Miloš Zeman. Pro soc. dem. by mělo být ctí, že z jejího středu takový kandidát vzejde.

* Zeman ale účast v prvním kole prezidentské volby odmítá. Pokud ÚVV do něho navrhne Otakara Motejla, zvednete pro něj ve Sněmovně ruku?

Přestože si vážím práce Otakara Motejla, obecně si nemyslím, že by kterýkoli sedmdesátiletý člověk měl být navržen na post prezidenta ČR. Tato funkce vyžaduje člověka dynamického a pracovně výkonného, aby mohl s plným nasazením reprezentovat republiku nejen doma, ale i navenek.

* Pro Jaroslava Bureše byste tedy hlasoval?

Nejsem momentálně schopen se ztotožnit s nominací kteréhokoli jiného kandidáta než Miloše Zemana.

* Není hlavním motivem myšlenky dostat Zemana na Hrad vypuzení Vladimíra Špidly z vlády? A jeho nahrazení třeba Zdeňkem Škromachem?

To si nemyslím. Miloš Zeman a Vladimír Špidla byli dlouholetí spolupracovníci ve vládě i ve straně. Špidla je Zemanovým nástupcem a do určité míry nástupcem z jeho vůle. Nevěřím ani, že by po Zemanově zvolení docházelo k pnutí mezi vládou a Hradem.

* Kam vlastně patříte ve stranických strukturách? K Zemanovým sirotkům?

Pokládám se za velmi nezávislého člověka. Nikdy jsem neměl touhu zastávat ve stranické hierarchii významné posty. Byl to Miloš Zeman, který mě oslovil, abych v době, kdy se nevyprofiloval Levý blok, prezentoval agrární politiku soc. dem. Nepokládám se sice za Zemanova sirotka, ale na druhé straně za člověka, který je k němu velmi loajální. Zároveň cítím silné uspokojení, že si mě Vladimír Špidla vybral do svého týmu jako odborníka. A neshledávám v tom rozpor.

Právo 29.11.2002

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08