Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - proběhlé akce - archiv



Hudba v synagogách - Velká Synagoga v Plzni

 Kategorie: Zpravodaj - proběhlé akce - archiv

datum: 14.9.2004 (19:30)
místo konání: Velká Synagoga Plzeň
pořádá: Úhlava o.p.s., Židovská obec Plzeň

Plzeňská synagoga je druhou největší evropskou syna-gogou a třetí největší na světě. Byla založena v roce 1888 a měla být postavena v gotickém slohu severského typu dle návrhu vídeňského architekta Fleischera. Tehdejší vedení města tento návrh odmítlo z důvodu, že věže synagogy by byly příliš vysoké a slohově by byla blízká křesťanskému chrámu sv. Bartoloměje. Nový návrh byl v roce 1890 před-ložen Emanuelem Klotzem. Architekt zachoval původní půdorys, ale zcela změnil architektonický sloh. Věže byly sníženy z 65 m na 45 m, stavba byla navržena v novoromán-ském slohu, v bočních chodbách ve stylu novorenesance. Stavba byla zadána plzeňskému staviteli a architektovi Rudolfu Štechovi. V roce 1893 proběhlo slavnostní vysvě-cení synagogy. Na počátku a na konci druhé světové války byla synagoga značně poškozena a po roce 1948 sloužila jako skladiště. Od 80. let 20. století se datují snahy o ob-novu synagogy, které byly završeny rozsáhlou a nákladnou rekonstrukcí a znovuotevřením v roce 1998.


Účinkují:
Miroslav Vilímec - housle
Vladislav Vilímec - klavír
Aida Shabuová - housle
Jiří Hošek - violoncello
Jan Mareček - viola


Miroslav Vilímec nar. v Klatovech patří k nejvýraznějším osobnostem  současné generace českých houslistů. Základy houslové hry si osvojil u své matky, významné západočeské houslistky a pedagožky  Ilony Vilímcové,  a po studiích na střední ekonomické škole se již  plně věnoval hudbě. Bezprostředně po absolvování Hudební fakulty AMU ve třídě prof. Václava Snítila byl přijat do České filharmonie, kde působí od r. 1992 ve funkci koncertního mistra. M. Vilímec spojuje své poslání v ČF se sólistickou činností. Vystupoval takřka se všemi českými orchestry, nejvíce s Českou filharmonií (Lalo, Paganini, Kubelík, Sain-Saens aj.). Při svých recitálech pravidelně spolupracuje se svým bratrem Vladislavem Vilímcem, se kterým již od raného věku vytváří vzácně vyváženou komorní dvojici. Spolu absolvovali bratři množství recitálů a vytvořili řadu pozoruhodných rozhlasových, televizních a kompaktních nahrávek. Nejnovějším počinem je nahrávka francouzské a španělské hudby na speciálním CD komorní filharmonické edice, natočeném živě z vystoupení v abonentním cyklu ČF.
Na interpretaci Franckova klavírního kvintetu se podílí též náš přední violoncellista Jiří Hošek a členové orchestru Česká filharmonie Aida Shabuová a Jan Mareček.  V tomto složení vystoupil soubor i při nedávném koncertu v již zmíněném cyklu České filharmonie.


Program koncertu:
Ludwig van Beethoven: Sonáta č. 8 G dur op.30
Max Bruch: Kol Nidrei op.47
John Williams: 3 skladby ze "Schindlerova seznamu" pro Itzhaka Perlmana
Ernest Bloch: Simchas Torah - č. 3 z cyklu Baal Shem
César Franck: Klavírní kvintet

   [zobrazeno (1), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08