Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - proběhlé akce - archiv



Hudba v synagogách - Synagoga Radnice

 Kategorie: Zpravodaj - proběhlé akce - archiv

datum: 12.9.2004 (18:0)
místo konání: Synagoga Radnice
pořádá: Úhlava o.p.s., Židovská obec Plzeň

V centru bývalého židovského ghetta, které je unikátní urbanistickou památkou. stojí pozdně barokní synagoga. Podle nápisu na západní stěně pochází z roku 1781. Budo-va, v jejímž interiéru je zachována i ženská galerie, byla zachráněna na poslední chvíli. V letech 1945 až 1992 zde byla totiž autodílna. Radnická synagoga je spjata i s význam-nou osobností. Působil zde v letech 1843 až 1846 rabín Isak Mayer Weis-Wise, který se v Americe stal zakladatelem reformního judaismu. V Cincinnati založil rabínský teologický seminář Hebrew Union College, který je dodnes nejvýznamnější americkou židovskou školou. Počátky míst-ního židovského osídlení jsou spojovány s vystěhováním Židů z Plzně. Obec byla zrušena v roce 1935. O obnovu synagogy a její důstojné využití se stará místní organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).


Účinkují:
Variace:
Vojtěch Jouza, Vlasta Beranová - housle
Jan Jouza - viola - umělecký vedoucí
Josef Dvořák - violoncello
Olga Černá -  mezzosoprán


Instrumentální soubor Variace se poprvé české hudební veřejnosti přestavil na koncertě Českého spolku pro komorní hudbu v Rudolfinu 9. dubna 1987. Soubor je sdružením členů České filharmonie, složený převážně ze členů muzikantské rodiny Jouzů, Složení je pružné, variabilní, podle nástrojového obsazení prováděných skladeb. Hudebníky spojila především myšlenka uvádět komorní hudbu psanou pro neobvyklá nástrojová obsazení, počínaje duetem, přes různé početné komorní ansámbly, kombinace nástrojů smyčcových i dechových, až po možnost uplatnění složky vokální. Soubor samozřejmě může také reprodukovat komorní skladby psané pro standardní obsazení (např. kvartety), ale jeho cílem a posláním je uvádět především hudbu psanou pro nástrojové kombinace netradiční a neobvyklé, která až dosud neměla téměř šanci dostat se na koncertní pódium. Postupné uvádění této méně známé koncertní literatury může znamenat pro posluchačskou obec velké obohacení. Největší pozornost věnuje soubor skladbám a skladatelům 20. století, má však v repertoáru i řadu skladeb ze starších období - klasicismu a romantismu. Soubor se setkal s velkým koncertním uplatněním ne předních pražských pódiích, ale i na území celé republiky, pořídil též významné gramofonové nahrávky.
Soubor Variace také často vystupuje v literárních pásmech s paní Janou Štěpánkovou jako recitátorkou. Uměleckým vedoucím souboru je houslista Jan Jouza, člen  skupiny I. houslí ČF.


Program koncertu:
Ottorino Respighi: Il tramonto pro mezzosoprán a smyčcové kvarteto na text P.B.Shelleyho
Viktor Ullmann: Smyčcový kvartet č.3
Viktor Ullmann: Podzim pro zpěv a smyčcové trio
Písně útěchy I, II pro zpěv a smyčcové trio
Antonín Dvořák: Smyčcový kvartet F dur op. 96, "Americký"

   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08