Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 středa 24.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Česko chce tvrdě vyjednávat až do Kodaně

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 19.11.2002
Česko chce tvrdě vyjednávat až do Kodaně Evropští politici varovali kandidáty, aby na poslední chvíli nevyvolávali u občanů přehnaná očekávání, pokud jde o jednání s EU. Kandidátské země včetně Česka hodlají licitovat v jednáních s unií o podmínkách členství do poslední minuty. Potvrdil to včera v Bruselu po schůzce desítky uchazečů s patnáctkou na úrovni ministrů zahraničí šéf české diplomacie Cyril Svoboda.

Česko chce tvrdě vyjednávat až do Kodaně

Evropští politici varovali kandidáty, aby na poslední chvíli nevyvolávali u občanů přehnaná očekávání, pokud jde o jednání s EU.

Kandidátské země včetně Česka hodlají licitovat v jednáních s unií o podmínkách členství do poslední minuty. Potvrdil to včera v Bruselu po schůzce desítky uchazečů s patnáctkou na úrovni ministrů zahraničí šéf české diplomacie Cyril Svoboda.

Zdůraznil vůči partnerům odhodlání české vlády "vytvořit pro naše zemědělce rovné konkurenční podmínky". Chce také zajistit výhodné výrobní kvóty, zejména u mléka, bramborového škrobu nebo cukru, a to "minimálně na současné úrovni produkce".

"Chceme vyjednávat maximálně dlouho," prohlásil český ministr. Když to řekl kolegům v dnešní unii, ti ho varovali, aby se sporné body uzavřely před Kodaní.

Bylo by to prý i v zájmu kandidátů. Jinak jim hrozí, že akceptují ve stresu vyjednávání na vrcholné schůzce s 25 účastníky i něco, čemu se dá na bilaterální rovině v "racionálním vyjednávání" předejít.

Předsedající Dánsko a komisař pro rozšíření Günter Verheugen kandidáty zrazovali od pokusů, vyvolávat u občanů velká očekávání. "O rozhodnutích bruselského (říjnového) summitu už vyjednávat nelze," řekl komisař uchazečským státům naplno.

Měl na mysli i princip, že farmářům v nových členských státech se poskytnout ze společné kasy nejprve čtvrtinové přímé platby. Ty by se do roku 2013 zvedaly až na 100 procent.

Kandidáti přesto svorně opakovali požadavek zkrátit období pro sbližování úrovně těchto plateb starým a novým členům. Nejraději do roku 2006. Polská ministryně pro evropské záležitosti Danuta Hübnerová míní, že se nelze jen tak podvolit "diktátu dnešních členů EU". Novináře ujistila: "Chceme o všem ještě vyjednávat."

Malé nadšení kandidátů vyvolává i odklad data vstupu z 1. ledna na 1. květen 2004, jak to před prosincovým summitem v Kodani avízuje unie. Argumentuje, že členské země potřebují čas na ratifikaci Smlouvy o přistoupení v národních parlamentech.

Svoboda partnerům dále řekl, že vstup do unie teprve v květnu 2004 by Praze znesnadnil mimo jiné podílet se na rozhodování mezivládní konference o reformách unie. Nespokojil se s tím, že podle předsedajícího Dánska mají kandidáti od podpisu přístupové smlouvy na jednání zajištěn přístup i právo spolurozhodovat. "Chceme tak ale činit s plnou váhou našeho členství," dodal ministr.

Schůzce s patnáctkou předcházelo jedno z posledních jednání Rady přidružení ČR-EU. Na něm se podle Svobody jen letmo diskutovalo o dekretech prezidenta Beneše. Stejně jako ČR je už nepovažují partneři v Bruselu za "evropský problém".

Komisař pro rozšíření Günter Verheugen však uvedl, že by bylo vhodné, aby česká strana přijala k událostem, které se staly těsně po 2. světové válce, stanovisko.

ČR v Radě potvrdila zavedení zvláštní celní ochrany svého trhu u vepřového masa a jiných potravin. Protestovala též vůči tomu, že EU zavedla antidumpingová cla na české bezešvé trubky. Český ministr uvedl, že unie slíbila naší zemi preferenční zacházení a také fakt, že Praha nabídla určité závazky cen na tuto komoditu.

Dnes bude o rozšíření EU na zvláštním zasedání jednat ve Štrasburku Evropský parlament. Poprvé za účasti poslanců a senátorů z kandidátských států. Přijelo jich tam z Prahy nikoli dvacet, jak pro ČR určuje Smlouva z Nice, ale o dva více. Není vyloučeno, že se podaří do přijetí Rumunska s Bulharskem prosadit přání ČR, aby jich měla stejný počet jako srovnatelně velké země.

Hospodářské noviny 19.11.2002

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08