Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Počty vodních ptáků ovlivnila teplá zima a nezamrzlé rybníky

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 17.1.2005
O víkendu se na území celé republiky v rámci Mezinárodního sčítání vodních ptáků sledoval jejich výskyt. V jižních Čechách se jedná o cca 80 lokalit, z nichž značnou část tvoří rybníky, řeky a další vodní plochy Českobudějovicka. Úsek řeky Vltavy od Dlouhého mostu v krajském městě až k mostu na Hluboké procházela v sobotu dopoledne skupina dětí z přírodovědného kroužku DDM pod vedením Leoše Lippla. "Dopadlo to podle předpokladů, nic moc. 136 březňaček, 18 labutí, pět lysek a čtyři hoholi," vyčíslil Lippl.

O víkendu se na území celé republiky v rámci Mezinárodního sčítání vodních ptáků sledoval jejich výskyt. V jižních Čechách se jedná o cca 80 lokalit, z nichž značnou část tvoří rybníky, řeky a další vodní plochy Českobudějovicka. Úsek řeky Vltavy od Dlouhého mostu v krajském městě až k mostu na Hluboké procházela v sobotu dopoledne skupina dětí z přírodovědného kroužku DDM pod vedením Leoše Lippla. "Dopadlo to podle předpokladů, nic moc. 136 březňaček, 18 labutí, pět lysek a čtyři hoholi," vyčíslil Lippl.

Sčítá se v polovině ledna, protože řeky a rybníky zamrzají. "Ptáci se shlukují ve velkých počtech s minimálními přelety a hromadí se na nezamrzlých úsecích. Jenže letos jsou i rybníky rozmrzlé, počty na řekách tak budou asi slabší," odhadoval už v pátek další ze sčitatelů, Jiří Pykal z Agentury ochrany přírody a krajiny.

U rybníka Bezdrev viděl šest mořských orlů a 200 hus polních, běločelých a velkých u Zbudovského rybníka. Na 25 rybnících spočítal celkem asi 3000 kachen divokých. "Nikdy tu nezimovalo moc lysek, ale rozhodně šlo o větší množství než teď, kdy nejsou skoro žádné. Ve Strakonicích jich bývalo 50, letos jsem viděl jednu." Některé druhy se objevují častěji. "Hvízdáci, severské kachny byli velmi vzácní a teď jich na Otavě a Vltavě přibylo."

U kachen divokých, které jsou nejpočetnější, zůstává stav stejný. "Může to být i tím, že je myslivci vysazují ve velkých množstvích a nebyly všechny vystřílené," domnívá se Pykal. "A protože je tu teplo, tak zimující, např. morčáci velcí, zůstávají víc na severu," dodal.

Lippl už vede kroužek léta, s dětmi chodí sčítat od října do dubna každý měsíc. "Za poslední roky počty klesají, projevuje se to u některých druhů kachen, např. u poláků a hoholů, ale nedokážu říct proč." Potvrdil vliv počasí. "K vidění toho moc není, je teplo a ptáci jsou rozptýlení. Když je dlouhodobě zima, jako v roce 1996, kdy 4. 11. napadl sníh, jsou sčítání bohatší i co do množství druhů, severské, které normálně zimují třeba v Polsku, postupují jižněji. Tehdy jen březňaček bylo kolem tisícovky," porovnal Lippl.

Poradí si i s přeletujícími ptáky, aby je nezapočítal dvakrát. "Jedinci letící dozadu, proti směru pochodu sčitatele, se přičítají, a přelétávající dopředu se odečítají, s tím, že se k nim znova dojde," vysvětlil. Úplně přesně to však prý určit nelze.

"Jeho" děti pozorování baví. Elišku Příhodovou (14) do kroužku přivedla kámoška. "Že je to prý super, dělají se různé hry, tak jsem šla s ní a zůstala. Nejvíc mě baví výpravy, když chodíme v přírodě, hrajeme si

a přitom pozorujeme ptactvo i zvířata," popisovala. Do terénu chodí jednou měsíčně. "Baví mě zoologie, nejvíc mě překvapilo, jak vypadá orel mořský, je hodně velký," dodala.

Jedním ze dvou mužů v jinak dívčí partě byl Vít Dvořák (10), který kroužek navštěvuje už čtyři roky. "No, je to dobrý. Jsme jen dva, holky si nás asi i víc váží, ale výhody moc nemáme," přemýšlel. Nejvíc se mu líbí zvířata, např. srny.

Barbora Nováková (14) se do kroužku dostala s kamarádkou díky profesorce biologie. "Zná se s Leošem, tak nám to navrhla a my jsme to zkusily a zůstaly." Je v něm od září, zajímá se hlavně o botaniku. "Učíme se rozeznávat kytky, pomůže mi to i ve škole," naznačila.

Po cestě podél řeky došlo v debatách i na školu. "Jak to jde s učitelkou biologie," padla otázka. "Už ji nemáme, dostali jsme nějakýho dědka, ten je slizkej a takovej přiteplenej, v hodině mluví potichu a nikdo ho neslyší," zněla odpověď.

Miloš Chaloupka z pobočky ČSO jihočeského ornitologického klubu sčítal mj. u hněvkovické přehrady a v úseku Hněvkovice - Týn nad Vltavou. "Přehrada je zamrzlá, ani brko, jak říkám," komentoval při pohledu na led. V druhé lokalitě zaznamenal 46 kachen a hejno šesti hoholů severních. "Ti jsou celkem vzácní," poznamenal.

V Česku se sčítá od roku 1965, v letech 1971 - 2004 bylo na našem území zaznamenáno 2 349 596 exemplářů 79 vodních druhů. Nejvýrazněji přibývá kormorána velkého a kachen divokých, klesá počet čírek obecných a lysek černých. Kromě ledna se sčítá i v dubnu a říjnu, v období jarních a podzimních tahů. Hlavními cíli programu jsou odhad velikosti populací, zachycení změn počtů a vytipování vhodných zimovišť.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08