Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Zemědělský svaz: Loňský rok se ziskem

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 27.2.2006
Podle odhadu Zemědělského svazu ČR dosáhlo vloni české zemědělství jako celek zisku ve výši zhruba 4,5 miliardy korun, tedy v průměru 1280 korun na hektar zemědělské půdy. Minulý týden to řekl jeho předseda Miroslav Jirovský na jednání výboru svazu ve Větrném Jeníkově s tím, že tento výsledek je v porovnání s předchozím rokem o 4,1 miliardy korun nižší.

Podle odhadu Zemědělského svazu ČR dosáhlo vloni české zemědělství jako celek zisku ve výši zhruba 4,5 miliardy korun, tedy v průměru 1280 korun na hektar zemědělské půdy. Minulý týden to řekl jeho předseda Miroslav Jirovský na jednání výboru svazu ve Větrném Jeníkově s tím, že tento výsledek je v porovnání s předchozím rokem o 4,1 miliardy korun nižší.

Ziskovost odvětví v loňském roce na základě předběžných ukazatelů potvrzuje i mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot, nicméně konstatuje, že MZe zatím nemá k dispozici přesná čísla týkající se hospodářského výsledku českých zemědělců. Ta totiž zveřejní Český statistický úřad teprve na přelomu února a března. Podle neoficiálních informací však lze očekávat, že zisk odvětví bude vyšší než odhad zemědělského svazu, který vychází ze šetření, u 543 podniků s celkovou výměrou 907 tisíc hektarů. Zisku v českém zemědělství však, jak uvedl Jirovský, nebylo dosaženo zvýšenou produkcí, prostřednictvím cenové úhrady nebo vyšším zhodnocením zemědělské produkce, ale podílí se na něm snižování výrobních nákladů i počtu pracovníků a také podpory a dotace.

Ty se loni zvýšily o 12 procent na 25,3 miliardy korun. "V průměru již představují 26 procent příjmů zemědělců a z části pokryly pokles cen za zemědělskou produkci," konstatoval Jirovský. Kladný výsledek vykázaly všechny kraje. Nejúspěšnější byli farmáři na Pardubicku, kteří z hektaru získali 2660 korun, naopak v Moravskoslezském kraji zisk činil z hektaru jen 125 korun. „I když před vstupem do EU byly farmy zpravidla ve ztrátě a po vstupu dosahují kladného výsledu hospodaření, pociťujeme, že finanční potíže v zemědělství přetrvávají," podotkl Jirovský. Kvůli poklesu tržeb a posunutí výplat rozhodujících dotací asi o osm měsíců se výrazně zhoršila platební schopnost podniků, uvedl. Tržby za rozhodující komodity se loni snížily o 13,5 procenta a příjmy zemědělských podniků o osm procent. Loňská zemědělská produkce ve stálých cenách byla podle svazu nejnižší za posledních 15 let zejména v důsledku omezování chovu hospodářských zvířat.

Zatímco rostlinná výroba se za poslední desetiletí výrazněji neměnila, živočišná produkce klesla o 30 procent. „Stále se nedaří zabezpečit odpovídající konkurenceschopnost českého zemědělství vůči ostatním zemím Evropské unie“ konstatuje usnesení, které svaz ve Větrném Jeníkově přijal. S tím souhlasí i prezident Agrární komory Jan Veleba, který považuje svazový odhad hospodářského výsledku za relevantní. Podle něj je však i přes tento pozitivní výsledek hlavním problémem českého zemědělství jeho neustále se snižující rozměr. „Nikdo z našich politických špiček nevnímá, nebo nechce vnímat trvalý pokles tuzemské zemědělské výroby a přitom především s tím je třeba něco dělat,“ soudí Veleba. Zemědělský svaz také vyjádřil nesouhlas rozdělení finančních prostředků na jednotlivé osy Programu rozvoje venkova ČR na období 2007 – 2013 (EAFRD), protože „nerespektuje požadavky a závěry, které vyplynuly z veřejných diskusí, které MZe ve spolupráci s AK ČR organizovalo“. Jako hlavní priorita pro rozvoj venkova totiž byla podle něj jasně definována potřeba podpora modernizace zemědělských podniků, přitom MZe v rámci celého programu na toto opatření počítá pouze s částkou 801 milionů korun. Dotace na rozvoj farem by tak měly od příštího roku klesnout zhruba na polovinu z letošních 1,7 miliardy korun. To je podle svazu naprosto nedostačující, protože podniky potřebují investovat do zastaralých technologií, aby mohly konkurovat na evropském trhu. Svaz tedy žádá uvolnit na zmíněná opatření celkem dvě miliardy korun. „Zásadní problém poddimenzovaného objemu financí spočívá v tom, že legislativa České republiky a Evropské unie vyžaduje plnění řady investičně náročných požadavků na welfare, životní prostředí, zdravotní nezávadnost surovin a potravin a tyto požadavky se budou stupňovat,“ uvedl Jirovský. Podle náměstka ministra zemědělství Zdeňka Růžičky mohou farmáři požádat o dotace na modernizaci i v jiných programech. Ministerstvo zemědělství se údajně snažilo o vyvážené dělení dotací mezi jednotlivé zájmové skupiny na venkově. "Nebráníme se diskusi, ale podle mého soudu už změny nebudou překotné," řekl.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08