Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 úterý 16.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Chovatelé prasat nechystají další protest; jednání ale pokračují

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 1.3.2004
Chovatelé prasat zatím nechystají další protestní akci ke zvýšení nákupní ceny vepřového. Podle zjištění jejich krizového štábu naprostá většina zemědělců dostává za svá prasata 30 Kč za kilogram, což požadovali minulý týden na demonstraci před firmou Steinhauser v Tišnově. Jednání s některými zpracovateli však stále trvají, řekl šéf odbytového družstva Centroodbyt a člen krizového štábu Jan Veleba. "Výjimku tvoří pouze chovatelé, kteří prodávají prasata do masokombinátu Jičín, kde ztrácí dvě koruny na kile," uvedl Veleba s tím, že stejnou částku, 28 Kč vyplácí i tišnovský Steinhauser. Velkým chovatelům však společnost údajně 30 Kč za jeden kilogram bez problémů zaplatila.

Chovatelé prasat zatím nechystají další protestní akci ke zvýšení nákupní ceny vepřového. Podle zjištění jejich krizového štábu naprostá většina zemědělců dostává za svá prasata 30 Kč za kilogram, což požadovali minulý týden na demonstraci před firmou Steinhauser v Tišnově. Jednání s některými zpracovateli však stále trvají, řekl šéf odbytového družstva Centroodbyt a člen krizového štábu Jan Veleba.

"Výjimku tvoří pouze chovatelé, kteří prodávají prasata do masokombinátu Jičín, kde ztrácí dvě koruny na kile," uvedl Veleba s tím, že stejnou částku, 28 Kč vyplácí i tišnovský Steinhauser. Velkým chovatelům však společnost údajně 30 Kč za jeden kilogram bez problémů zaplatila. "Domníváme se, že za těchto okolností zatím není dalších protestů třeba," prohlásil Veleba s tím, že obecně se nyní poptávka po vepřovém mírně zvyšuje.

Chovatelé již dříve označili zprávy o možném zdražení masa na pultech za dezinformaci a strašení spotřebitelů. Ceny na pultech jsou totiž stejné, jako byly v době, kdy zemědělci za svá prasata dostávali 36 Kč/kg. Předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser se naopak domnívá, se maso může se zpožděním podražit až o osm korun na kilogram.

"Zemědělci svým nynějším nátlakem překročili svůj stín," zopakoval Veleba. Chovatelé prasat jsou přitom první formací z oboru, která se začala sjednocovat. Praktika to není neobvyklá, protože například v Dánsku prochází až 98 procent prodeje prasat přes jedno odbytové družstvo, dodal Veleba. Farmáři se neobávají ani reakce antimonopolního úřadu, který minulý týden pohrozil, že zasáhne v případě excesů ze strany chovatelů, ale i zpracovatelů. Podle jejich názoru je těžké trestat žebráka, který se jen brání, aby nezemřel.

V Evopské unii je prodej zemědělských komodit přes odbytová družstva samozřejmostí a například v Německu jsou žádána i o vyjádření při tvorbě zákonů. "Nemáme obavy ze správního řízení, ale z propouštění a likvidace našich provozů," uzavřel Veleba.

Napomoci oživení ceny vepřového se snaží i Státní zemědělský intervenční fond, který přidá na podporu vývozu vepřového dalších 20 milionů korun k dosavadním 50 milionům Kč. Odbytové družstvo Centroodbyt má na trhu s prasaty asi 40procentní podíl. Další vyhodnocení situace na trhu chystá krizový štáb v úterý.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08