Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 28.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Mlékaři zuří, musí "porcovat" mléko

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 17.2.2006
Oddělit mléko, které se nakonec stejně slije. Taková je logika požadavků Státního zemědělského intervenčního fondu. Pro producenty mléka to znamená stotisícové náklady navíc, pokud bude stát trvat na nutnosti fyzicky od sebe oddělit mléko od dvou chovatelů krav z jedné stáje. Nicméně mléko svážené z jedné spádové oblasti od různých producentů končí stejně při transportu do mlékárny v jedné cisterně společně. "Úředníci Státního zemědělského intervenčního fondu požadují po producentech oddělit denní dodávku mléka při přejímce - každý do své nádrže," vysvětluje předseda komoditní rady pro mléko v Asociaci soukromého zemědělství Josef Stehlík.

Oddělit mléko, které se nakonec stejně slije. Taková je logika požadavků Státního zemědělského intervenčního fondu.

Pro producenty mléka to znamená stotisícové náklady navíc, pokud bude stát trvat na nutnosti fyzicky od sebe oddělit mléko od dvou chovatelů krav z jedné stáje.

Nicméně mléko svážené z jedné spádové oblasti od různých producentů končí stejně při transportu do mlékárny v jedné cisterně společně.

Slévat nesmí ani rodina

"Úředníci Státního zemědělského intervenčního fondu požadují po producentech oddělit denní dodávku mléka při přejímce - každý do své nádrže," vysvětluje předseda komoditní rady pro mléko v Asociaci soukromého zemědělství Josef Stehlík.

"A to i v případě, že se jedná o rodinné příslušníky, kteří mají dojnice ve stejné stáji, stejně krmí a dojí na společném zařízení. Každý sám ale eviduje svoji část dodávky, má vlastní fakturaci a evidenci plnění mléčné kvóty," dodává Stehlík.

Podle asociace přitom na požadavek úředníků fondu "neexistuje žádný legislativní podklad v dostupných českých ani evropských zákonech či nařízeních".

Zemědělský fond to ale vidí jinak. Podle jeho mluvčí Jitky Slukové musí producenti mléka, kteří mají v jednom hospodářství ustájeny společně dojnice a také využívají stejná zařízení, dodržet povinnost identifikace každé dodávky mléka podle bruselských norem.

Ministerstvo: Stojí za tím unie

Ministerstvo zemědělství podle Slukové požádalo o stanovisko ke sdruženým dodávkám mléka českou misi při Evropské unii.

"Ve stanovisku se uvádí, že společná zařízení k dojení a ošetřování mléka využívaná více producenty mléka jsou možná za předpokladu, že množství mléka vyprodukovaného jedním producentem bude jasně rozlišeno od množství mléka vyprodukovaného druhým producentem a že bude skladováno a dodáváno odděleně," říká Sluková.

"Toto stanovisko je opřeno o rozsudek Evropského soudního dvora, který řešil konkrétní případ v Německu," dodala.

Z uvedené formulace přitom povinnost producentů mléka na zvláštní tanky na mléko pro každého chovatele zvlášť jednoznačně nevyplývá.

Soud řešil jiný případ

Jak navíc uvádí tajemník asociace Jaroslav Šebek, rozsudek Evropského soudního dvora, o který se úředníci fondu také opírají, je šestnáct let starý případ, který se týká úplně jiného problému.

Tehdy šlo o to, zda může mléko vyrábět, neboli vlastnit takzvanou mléčnou kvótu, jen majitel kravína, nebo i nájemce. Soud rozhodl ve prospěch nájemců.

Pokud by fond trval na oddělených dodávkách mléka z jednoho kravína, znamenalo by to pro naše producenty nemalé náklady. Nejmenší "tanky na mléko" stojí kolem sto tisíc korun, cena tanků s větší kapacitou se pohybuje kolem čtvrt milionu.

Toto administrativní opatření by se tak mohlo promítnout buď do vyšších cen mléka, nebo do ekonomických ztrát chovatelů krav. Fond nicméně ústy Slukové tvrdí, že je připraven s producenty mléka individuálně problém řešit.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08