Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Vláda dnes nerozhodla o návrhu na stavbu státních sil na obilí

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 15.2.2006
Vláda dnes nerozhodla o návrhu ministerstva zemědělství na stavbu dvou státních sil se souhrnnou kapacitou 100.000 tun pro ukládání obilí z intervenčního nákupu. Materiál vzal kabinet na vědomí, řekla mluvčí vlády Lucie Orgoníková. Podle ministerstva zemědělství se má o věci rozhodnout v září. Státní rozpočet by tato investice přišla dle odhadů na 200 až 250 milionů korun. MZe argumentuje tím, že nedostatek využitelných skladů komplikuje intervenční nákup, odčerpávající přebytky z trhu.

Vláda dnes nerozhodla o návrhu ministerstva zemědělství na stavbu dvou státních sil se souhrnnou kapacitou 100.000 tun pro ukládání obilí z intervenčního nákupu. Materiál vzal kabinet na vědomí, řekla mluvčí vlády Lucie Orgoníková. Podle ministerstva zemědělství se má o věci rozhodnout v září. Státní rozpočet by tato investice přišla dle odhadů na 200 až 250 milionů korun. MZe argumentuje tím, že nedostatek využitelných skladů komplikuje intervenční nákup, odčerpávající přebytky z trhu. Podle soukromých skladovatelů jsou naopak státní sila nadbytečná.

MZe již loni v říjnu předložilo návrh na stavbu sil s kapacitou 300.000 tun, kabinet ale projednávání přerušil. Nyní resort předložil upravený návrh s tím, že stavbu nových skladů doporučuje i zpracovaná studie společnosti Deloitte and Touche. Z jejích závěrů podle MZe vyplývá, že ČR nemá zabezpečeny dostatečné skladovací prostory pro intervenční zásoby obilovin. Státní sila mají také snížit závislost intervenčního nákupu na soukromých skladech. V nich zatím Státní zemědělský intervenční fond ukládá nakoupené obilí za poplatek. Začátek výstavby státních skladů MZe předpokládá v roce 2007.

Podle předsedy představenstva Českomoravského sdružení organizací ZZN Zdeňka Kubisky je ale stavba nových kapacit zbytečným státním výdajem. Sdružení podle něj po diskusi o problémech intervence v roce 2004 připustilo, že SZIF nemá dost kapacit pro dlouhodobé skladování. Největší majitelé sil, Agrofert a Agropol, proto nabídli intervenčnímu fondu pronájem skladů o kapacitě až 500.000 tun na pět až 20 let. Další kapacity by komerční provozovatelé mohli nabídnout v klasickém období od žní do žní.

Státní sklady navíc přebytky obilí neřeší a peníze by bylo lepší investovat do podpory spotřeby obilí, například v programu biopaliv, soudí Kubiska. Z Záměr MZe vznikl zejména jako reakce na problémy po předloňské rekordní úrodě obilí, kdy intervenční nákup obilí vázl právě na nedostatku volných skladů a část plodin se musela se stamilionovými náklady odvážet do skladů v zahraničí. Někteří zemědělci si přitom stěžovali na nefunkčnost intervence a pokles výkupních cen.

Podle údajů MZe se běžný přebytek produkce obilí pohybuje mezi 600.000 až 800.000 tun. Předloni ale vlivem rekordní sklizně dosáhl dvou milionů tun a za loňský rok, kdy byla produkce také vysoká - 7,7 milionu tun, se odhaduje na 1,4 milionu tun. MZe přitom i v následujících ročnících čeká sklizeň blížící se osmi milionům tun obilí a spíše vyšší přebytky, než bylo v minulosti obvyklé.

V postoji ke státním silům nejsou jednotní ani samotní zemědělci. Agrární komora záměr podle prezidenta Jana Veleby podporuje. Naopak Asociace soukromého zemědělství nápadu moc nefandí. Náklady kolem 250 milionů korun jsou podhodnocené a větší podpora by měla směřovat spíš do stavby skladů u samotných zemědělců, uvedl předseda ASZ Stanislav Němec. Hlavně by se ale mělo řešit využití přebytků obilí, hlavně na nepotravinářské účely, dodal.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08