Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Cukrovary v Olomouckém kraji jsou spokojeny s kvalitou řepy

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 7.11.2005
Cukrovary v Olomouckém kraji, které jsou zhruba v polovině letošní řepné kampaně, jsou spokojeny s letošní kvalitou řepy. Její cukernatost i výnosy jsou podle závodů velmi slušné. Většina cukrovarů počítá, že uvaří více cukru, než mají stanoveno kvótou Evropské unie, a bude svou produkci nad kvótu prodávat mimo EU. "Cukernatost se nyní pohybuje v průměru kolem 18 procent a dobré jsou i výnosy. Počítáme, že letos vyrobíme něco málo nad kvótu. Bude to záležet na dodávkách řepy," řekl ředitel Cukrovaru Prosenice na Přerovsku. Závod, který provozuje Hanácká potravinářská společnost, má letos přidělenou kvótu více než 24.000 tun cukru. Průměrnou cukernatost kolem 18 procent hlásí také Cukrovar Vrbátky na Prostějovsku.

Cukrovary v Olomouckém kraji, které jsou zhruba v polovině letošní řepné kampaně, jsou spokojeny s letošní kvalitou řepy. Její cukernatost i výnosy jsou podle závodů velmi slušné. Většina cukrovarů počítá, že uvaří více cukru, než mají stanoveno kvótou Evropské unie, a bude svou produkci nad kvótu prodávat mimo EU. "Cukernatost se nyní pohybuje v průměru kolem 18 procent a dobré jsou i výnosy. Počítáme, že letos vyrobíme něco málo nad kvótu. Bude to záležet na dodávkách řepy," řekl ředitel Cukrovaru Prosenice na Přerovsku. Závod, který provozuje Hanácká potravinářská společnost, má letos přidělenou kvótu více než 24.000 tun cukru. Průměrnou cukernatost kolem 18 procent hlásí také Cukrovar Vrbátky na Prostějovsku. "Kolik přesně vyrobíme nad kvótu, zatím nejsem schopen říci. Podle předběžných odhadů by nadvýroba mohla dosáhnout 20 až 25 procent," uvedl ředitel závodu Václav Řehák.

Cukrovar Vrbátky má kvótu zhruba 19.400 tun cukru. Vedení Litovelské cukrovarny očekává, že letos uvaří asi 4000 tun cukru nad kvótu, která činí necelých 20.000 tun. "Cukernatost jde stále nahoru. Dobré jsou i výnosy," řekl místopředseda představenstva podniku Leopold Klabal. S letošní kampaní je spokojeno také vedení společnosti Eastern Sugar ČR, které v Česku patří cukrovary v Němčicích na Hané, Kojetíně a Hrochově Týnci. "Cukernatost dosahuje 18 až 18,5 procenta. Výnosy se pohybují kolem 60 tun z hektaru," uvedl agronomický ředitel společnosti Jiří Kubíček. Většina cukrovarů z Olomouckého kraje zahájila řepnou kampaň ve druhé polovině září. Zpracování letošní úrody cukrové řepy chtějí závody ukončit do vánočních svátků. EU již delší dobu připravuje reformu cukerního pořádku. Podle odborníků bude mít na Česko nepříznivý dopad. Současný návrh reformy předpokládá snížení dotované výroby jak u kvóty, jež slouží pro domácí spotřebu, tak u kvóty určené na vývoz. Zatímco většina starších členských států EU má vývozní kvótu relativně vysokou a může v podstatě snižovat jen ji, v případě nováčků byla vypočítána podle jejich závazků ve Světové obchodní organizaci a je nízká.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08