Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Referendum o EU má být v půli června

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 7.11.2002
Referendum o EU má být v půli června Uspořádat referendum o vstupu Česka do Evropské unie navrhuje vláda na 15. a 16. června příštího roku. Referendum se má konat v neděli a v pondělí. Obvykle se volby konají v pátek a v sobotu. S nápadem zvolit jiné dny přišel podle místopředsedy vlády Pavla Rychetského premiér Vladimír Špidla, který si od toho slibuje, že hlasovat přijdou i lidé, kteří o víkendu jezdí na chalupy. Vláda chce totiž udělat vše pro to, aby účast v referendu byla co nejvyšší.

Referendum o EU má být v půli června

Uspořádat referendum o vstupu Česka do Evropské unie navrhuje vláda na 15. a 16. června příštího roku. Referendum se má konat v neděli a v pondělí. Obvykle se volby konají v pátek a v sobotu.

S nápadem zvolit jiné dny přišel podle místopředsedy vlády Pavla Rychetského premiér Vladimír Špidla, který si od toho slibuje, že hlasovat přijdou i lidé, kteří o víkendu jezdí na chalupy. Vláda chce totiž udělat vše pro to, aby účast v referendu byla co nejvyšší.

Termín referenda vyhlásí prezident republiky po podpisu smlouvy o přistoupení země k unii. To se podle Rychetského stane příští rok v dubnu na summitu EU v Aténách.

Do konce roku mají být uzavřena přístupová jednání s deseti kandidátskými zeměmi včetně Česka.

Návrh zákona, který umožní referendum o vstupu do EU, schválila v říjnu sněmovna. Příští týden jej má projednat a schválit Senát, který zákon připravil.

Je to ale pouze formalita, protože poslanci na něm nezměnili ani čárku a na přijetí zákona v navržené podobě se již dohodly všechny parlamentní politické strany.

Občané budou v referendu odpovídat na otázku: "Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala podle Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členským státem Evropské unie?"

Právo hlasovat v referendu by měl každý občan starší osmnácti let. Zákon nestanoví žádnou hranici pro povinnou minimální účast voličů. Stačí rozhodnutí nadpoloviční většiny těch, kteří přijdou hlasovat. To kritizují zejména komunisté a někteří občanští demokraté, kteří neúspěšně navrhovali minimálně poloviční či třetinovou účast všech voličů.

Kdyby občané vstup do EU odmítli, mohlo by se nové referendum konat až po dvou letech, pokud by se podmínky smlouvy o přistoupení nezměnily.

Vláda chce před referendem uspořádat kampaň, na kterou již vyčlenila 200 miliónů korun.

Podle průzkumu agentury STEM z konce října se referenda chce zúčastnit 59 procent občanů. Pro vstup do EU by nyní hlasovalo 44 procent dotázaných, proti by bylo 18 procent. Zatím není rozhodnuto 38 procent občanů.

Vstup do EU nejvíce podporují mladí lidé s vyšším vzděláním a příznivci pravicových stran. Proti jsou zejména příznivci KSČM.

Hospodářské noviny 7.11.2002

 


   [zobrazeno (3), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08