Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 28.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Farmáři: „Bílý únor“ věstí katastrofu

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 1.3.2005
»Zatím počasí budoucí úrodě ideálně přeje - takže nás zřejmě čeká skutečná katastrofa,« míní farmář Jan Miller při obhlídce svých zasněžených polí v Kozinci u Prahy. Podobně jako on hovoří i rolníci třeba z Olomoucka nebo Plzeňska. Naplnění úsloví o bílém únoru, který náležitě posílí pole, skutečně slibuje možná stejně rekordní sklizeň, jaká byla loni. A právě nadvýroby obilí a pokračujícího pádu cen se teď rolníci obávají ze všeho nejvíc. Již z loňska se totiž v Česku nahromadil přebytek přes milión tun zrna, které se státu pořád nedaří vyvézt. »Už teď je situace kritická, a pokud se v březnu nestane něco mimořádného, trh se zhroutí,« varuje Jan Veleba, předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.

»Zatím počasí budoucí úrodě ideálně přeje - takže nás zřejmě čeká skutečná katastrofa,« míní farmář Jan Miller při obhlídce svých zasněžených polí v Kozinci u Prahy. Podobně jako on hovoří i rolníci třeba z Olomoucka nebo Plzeňska.

Naplnění úsloví o bílém únoru, který náležitě posílí pole, skutečně slibuje možná stejně rekordní sklizeň, jaká byla loni. A právě nadvýroby obilí a pokračujícího pádu cen se teď rolníci obávají ze všeho nejvíc. Již z loňska se totiž v Česku nahromadil přebytek přes milión tun zrna, které se státu pořád nedaří vyvézt.

»Už teď je situace kritická, a pokud se v březnu nestane něco mimořádného, trh se zhroutí,« varuje Jan Veleba, předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.

Stát vývoz nezvládá

Počasí zatím dává naději na výbornou úrodu proto, že sníh chrání pole před vymrznutím a zároveň jim dodá vláhu. Potíže farmářů s přebytkem obilí ovšem začaly už po loňské sklizni. Ta dosáhla (v předchozích letech nevídaných) 8,9 miliónu tun zrna.

»Přebytek může dosáhnout až 2,7 miliónu tun obilovin, i když z toho milión tun představuje nutné zásoby« říká Vilém Frček z tiskového odboru Státního zemědělského intervenčního fondu.

Fond má na starost regulaci trhu s obilím. V agrárním systému Evropské unie má totiž každý pěstitel zajištěn výkup potravinářské pšenice státem, pokud se mu ji nezdaří prodat jinak a výhodněji. Dostane přitom zhruba 3100 korun za tunu - cena na volném trhu je dnes přitom výrazně nižší.

»Fond ale výkup nezvládá, ve skladech váznou statisíce tun. Kdyby chtě1 uvolnit sklady do příští sklizně, musel by vyvážet měsíčně asi tři sta tisíc tun. To se nedá stihnout,« tvrdí předseda zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

Fond se brání tím, že pro takzvaný intervenční výkup musí nejprve zajistit sklady. Sám žádné nemá, a získává je proto na trhu při výběrových řízeních.

»Sháníme skladovací kapacity i v zahraničí. Předběžně jsme dojednali možnost uskladnění sta tisíce tun v Německu, pro využití skladů v Belgii čekáme na souhlas tamních úřadů,« vysvětluje Frček.

Brusel nechce přispět

Hlavní potíží při exportu obilí jsou ovšem jeho přebytky na okolních trzích. Česko si přitom stěžuje na to, že nemá přístup k moři, a náklady na dopravu do přístavů jsou příliš vysoké. Například dostat tunu pšenice do Hamburku stojí kolem osmi set korun. Ministerstvo zemědělství proto několikrát požadovalo po Bruselu, aby Evropská komise na dopravní náklady přispěla, a to všem středoevropským zemím. Brusel to však zatím odmítá.

»Tendr na vývoz dvou miliónů tun obilí z Evropské unie už je vypsán. Ale není zvykem vypisovat nějaké mimořádné tendry,« uvedl podle agentury ČTK mluvčí komise Michale Mann minulý týden.

Obchodníci: Snižte ceny

Fond přitom nemůže přispět na dopravu ani z vlastních zdrojů. »I takovou mimořádnou podporu z národních zdrojů totiž musí povolit Brusel, protože výkup obilí v celé unii je organizován společně,« říká Frček.

Česko se však stále nevzdává. Podle státního tajemníka Ministerstva zemědělství Miroslava Tomana bude dnes šéf resortu Jaroslav Palas v Bruselu opět o dotaci žádat. »Tentokrát chceme tendr sami pro sebe, už ne spolu s dalšími zeměmi regionu,« uvedl Toman.

Na logické řešení celé situace na trhu ovšem upozorňují obchodníci. »Otázka přece zní, proč trvat na cenách, které kupující nechce, nebo nemůže zaplatit. Vždyť i kdyby letošní úroda byla jen průměrná, pořád zůstane na trhu přebytek,« říká Jolana Procházková, mluvčí společnosti Agropol.

Zatímco před rokem stála tuna potravinářské pšenice asi 4300 korun, dnes se prodává o zhruba 1500 korun levněji. Obchodníci tvrdí, že zemědělci budou muset ještě zlevnit, pokud se chtějí přebytků zbavit a vyprázdnit sýpky před letošní sklizní.

Zlevní také potraviny?

Podle Agropolu klesnou ceny až na zhruba 2400 korun za tunu potravinářské pšenice a na 2000 korun u krmné. Podnikatelé se však přitom jedním dechem brání možnosti, že proto následně zlevní také potraviny.

»Drůbež na pultech už bez zhoršení kvality zlevnit nemůže, dál snižovat náklady už nejde,« říká Procházková za Agropol, jenž vlastní i firmu Jihočeská drůbež. »Ceny prasat jsou teď na přiměřené úrovni,« dodává Veleba za zemědělce.

»Pečivo levnější nebude, zvýšily se především náklady na energii,« prohlašuje Jaroslav Pomp, mluvčí Delta Pekáren.

Na pokles cen se zatím nechystá ani maloobchod. »Ceny našich dodavatelů jsou už delší dobu stabilní, nebo mírně rostou,« říká například mluvčí obchodní sítě Delvita Petr Uchytill. Pokud podle něj obchodníci zlevní, tak to bude například v rámci prodejních akcí o Velikonocích, ne kvůli cenám obilí.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08