Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 sobota 20.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Za přebytkem vajec je nerovná soutěž

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 31.1.2005
Chovatelé slepic jsou z podnikání v rámci Evropské unie rozčarovaní. Vadí jim, že zatímco kvůli její směrnici o zlepšení podmínek pro chov nosnic museli investovat do nákladné přestavby klecí milióny korun, některé staré země unie si s tím dlouho hlavu nelámaly. Konkurenční výhody provázející nerovnou soutěž pak vedly k nadprodukci vajec v Evropě. Na to tuzemští farmáři, kteří od loňského dubna prodávají podle svého tvrzení vejce pod výrobními náklady, doplácejí. Tuzemský trh navíc v poslední době zaplavují milióny vajec ze zahraničí.

Chovatelé slepic jsou z podnikání v rámci Evropské unie rozčarovaní. Vadí jim, že zatímco kvůli její směrnici o zlepšení podmínek pro chov nosnic museli investovat do nákladné přestavby klecí milióny korun, některé staré země unie si s tím dlouho hlavu nelámaly.

Konkurenční výhody provázející nerovnou soutěž pak vedly k nadprodukci vajec v Evropě. Na to tuzemští farmáři, kteří od loňského dubna prodávají podle svého tvrzení vejce pod výrobními náklady, doplácejí. Tuzemský trh navíc v poslední době zaplavují milióny vajec ze zahraničí.

Problémy mělo pět států

Mluvčí českého zastoupení Evropské komise Jaromír Levíček potvrzuje, že pět členských států unie mělo s naplněním směrnice problémy V roce 2003 proto Evropská komise proti nim zahájila takzvané vytýkací řízení. Čtyři z nich loni nápravu zjednaly, poslední Belgie zatím ne. Té zaslala komise oficiální dopis.

»Komise vystoupí proti každému státu, který směrnice nerespektuje. Ten obvykle zjedná nápravu dříve, než se věc dostane před soud,« říká Levíček. Podle zdroje blízkého Bruselu byly mezi zeměmi, které měly se směrnicí problémy, také Itálie, Velká Británie a Španělsko.

Z přehledu dovozů vajec do Česka plyne, že zatímco z Belgie a Itálie od předloňského do loňského listopadu import prakticky nerostl, ze Španělska se v této době zvýšil z nuly na 56 tun a z Británie z 0,04 tuny na 48,2 tuny. Největší výkyv v importu se však týká Německa, odkud se v uvedené době do tuzemska dovezlo 1279 tun oproti 12,4 tuny v roce 2003. Podle mínění českých chovatelů právě z Německa míří do země reexporty, tedy vejce, která byla v Evropské unii vyprodukovaná navíc, a to právě díky nedodržování směrnice.

»Podle evropských statistik stoupla například v Česku mezi roky 2002 až 2003 produkce o více než jedenáct procent, ve Španělsku dokonce o třicet pět procent. Přestože se zvýšila i tamní spotřeba, vzrostl řecký prodej vajec dovnitř unie pětkrát, španělský se zvedl o šedesát procent. I to naznačuje, že v některých zemích nejsou standardy na ochranu nosnic brány vážně,« říká Vlasta Lukšanová, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie.

Ta je přesvědčena o tom, že nerovné podmínky stále existují, a proto se s připomínkami obrátila na ministra zemědělství i českého velvyslance při Evropské komisi v Bruselu.

Levíček ale oponuje tím že komise informaci o španělské nadprodukci nemá ověřenou. Záležitost ale nechce dál komentovat, protože z pohledu Evropské komise jsou země, které časem nápravu zjednaly, nyní »čisté«.

»Připomíná mi to stav, kdy Francie po aféře s BSE v Británii zakázala odtud dovoz hovězího. Pak sice zaplatila nějakou sankci, ale ochránila své farmáře. Těm už jejich zisky a posílení tržní pozice nikdo nevzal,« komentuje situaci na trhu s vejci Jan Čech, šéf zemědělské firmy Agpi Písek. Ta je největším českým producentem vajec. Kvůli splnění směrnice musela stavy nosnic snížit o dvacet dva procent, tedy o necelých pět set tisíc kusů. Ročně tak uměle snížila výrobu asi o dvacet miliónů kusů vajec. Zbylou produkci na trh ale už bezmála rok dostává na trh jen pod cenou. Podobně na tom jsou i jiní tuzemští chovatelé.

Dovoz vzrostl čtyřnásobně

Podle statistik Státního zemědělského intervenčního fondu loni za jedenáct měsíců vzrostl import vajec meziročně téměř čtyřnásobně. Navíc zatímco průměrná dovozní cena činila v listopadu 15,55 koruny za kilogram, exportní 31,99 koruny. Kilogram představuje sedmnáct kusů vajec.

Čeští farmáři přitom varují, že krize nastane v létě, kdy se spojí několik faktorů: nové nosnice začnou naplno snášet, zvýší se podíl samozásobení domácností a bude pokračovat silný import. »Mnohým firmám nastanou existenční starosti,« předpovídá Jan Fibingr, ředitel Agropodniku Ratíškovice.

Podle Lukšanové by neměl stát v této situaci rezignovat na tradiční produkci vajec s využitím českých krmných fondů, která plošně zajišťuje nezanedbatelnou zaměstnanost.

»Kontrolní orgány by měly přísně sledovat evropské značení i dovážená vejce na zpracování,« zdůrazňuje šéfka svazu. Právě značení veškerých dovážených vajec je jedním z předpokladů podpory domácí produkce. Podobné snahy ochránit vlastní drůbežáře jsou v poslední době patrné například v Nizozemsku.

Co chce směrnice Evropské unie po chovatelích slepic

Velikost klece alespoň 550 centimetrů čtverečních plochy na jednu slepici

Výška klece nesmí klesnout pod 35 centimetrů

Produkce vajec vČesku (v miliardách kusů)

1993 2000 2001 2002 2003 2004

(odhad)

Dovoz vajec z některých zemí od ledna do listopadu (v tunách)

** vejce na násadu

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08