Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Masokombináty snižují náklady a propouštějí

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 27.1.2005
Tuzemské masokombináty začínají propouštět. Odvětví prožívá těžké časy a firmy se snaží podstatně omezit provozní náklady. Největší zpracovatel masa Kostelecké uzeniny chystá výpověď pro sto lidí. Počet zaměstnanců se zřejmě sníží i v Masozávodu Krahulčí, který nedávno ovládla investiční skupina J&T. O třicet lidí hodlá snížit počet pracovníků Masna Studená, propouštění nevylučuje ani Hanácký masokombinát Olomouc, pokud se nesníží výkupní ceny masa. »Odvětví zasáhla krize. Zvláště konec loňského roku byl kritický,« říká Emil Kasper, šéf Masa Planá, jednoho z největších domácích masokombinátů. Ten vydělává a o propuštění neuvažuje, protože už před časem prošel rozsáhlou restrukturalizací. I zde ale sáhli k úsporám, když od nového roku omezili některé zaměstnanecké výhody.

Tuzemské masokombináty začínají propouštět. Odvětví prožívá těžké časy a firmy se snaží podstatně omezit provozní náklady. Největší zpracovatel masa Kostelecké uzeniny chystá výpověď pro sto lidí. Počet zaměstnanců se zřejmě sníží i v Masozávodu Krahulčí, který nedávno ovládla investiční skupina J&T. O třicet lidí hodlá snížit počet pracovníků Masna Studená, propouštění nevylučuje ani Hanácký masokombinát Olomouc, pokud se nesníží výkupní ceny masa.

»Odvětví zasáhla krize. Zvláště konec loňského roku byl kritický,« říká Emil Kasper, šéf Masa Planá, jednoho z největších domácích masokombinátů. Ten vydělává a o propuštění neuvažuje, protože už před časem prošel rozsáhlou restrukturalizací. I zde ale sáhli k úsporám, když od nového roku omezili některé zaměstnanecké výhody.

Podobné opatření přijaly také Kostelecké uzeniny, kde snížili i platy manažerů. Těm klesly základní mzdy o 40 procent.

Složitou situaci po rozšíření EU vyvolaly rostoucí nákupní ceny surovin, konkurence dováženého masa i častější veterinární kontroly, které nutí firmy investovat. »Ocitáme se v kleštích, protože řetězce prodejní ceny nezvyšují. To všechno vytváří obrovský tlak,« uvedl Kasper.

Podle údajů Českého statistického úřadu vyplácely masokombináty dodavatelům v prvním letošním týdnu například za kilo vepřového v průměru 35,43 koruny. To je o zhruba devět korun víc než loni v lednu. U jatečných krav vzrostla výkupní cena o víc než šest korun. »Prakticky celé pololetí masokombináty vloni za prasata platily podobně jako v Německu, tedy o šest procent nad evropským průměrem. Tomu ale neodpovídaly prodejní ceny,« upozornil Ladislav Steinhauser, předseda Českého svazu zpracovatelů masa. Současný vývoj charakterizuje jako sendvičový efekt - zemědělci zpracovatele tlačí, aby prodávali za evropské ceny, ale nikdo párek za padesátikorunu nekoupí. Další problémy zpracovatelů masa proto nelze vyloučit. »Obor je málo ziskový a pády nelze vyloučit. Podnikům, chtějí-li se zachránit, nezbývá nic jiného než podstatně omezit provozní náklady, « říká Steinhauser.

O propouštění v Kosteleckých uzeninách by mělo vedení rozhodnout v pátek. »Stále mapujeme situaci. Třeba u zpracování drůbeže by se počet lidí mohl zvýšit,« říká ředitelka marketinku Vladka Pivoňková. Ozdravnou kůrou projde i Masozávod Krahulčí. Nový vlastník J&T zastupující konsorcium investorů tu po personálních změnách nevylučuje ani další pokles zaměstnanců.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08