Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Stát chce bránit vývozu mléka

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 11.1.2005
Ministerstvu zemědělství vadí, že rolníci vyvážejí stále víc mléka do zahraničí. Donedávna sice tvrdilo, že proti tomu nemůže nic dělat, ale minulý týden už účinné nástroje našlo. Státní zemědělský intervenční fond zavedl správní řízení s některými podnikateli, kteří se na exportu mléka podílejí. A Státní veterinární správa hodlá veškeré vyvážené mléko důsledně kontrolovat.

Ministerstvu zemědělství vadí, že rolníci vyvážejí stále víc mléka do zahraničí. Donedávna sice tvrdilo, že proti tomu nemůže nic dělat, ale minulý týden už účinné nástroje našlo.

Státní zemědělský intervenční fond zavedl správní řízení s některými podnikateli, kteří se na exportu mléka podílejí. A Státní veterinární správa hodlá veškeré vyvážené mléko důsledně kontrolovat.

Zatímco úředníci tvrdí, že jim jde především o dodržování směrnic Evropské unie, podnikatelé považují krok státu za nepřiměřený nátlak.

Export vadí hlavně Madetě

Export suroviny vadí především největšímu tuzemskému zpracovateli, jihočeským mlékárnám Madeta. Firma podle svého ředitele Milana Teplého musí propustit až 350 lidí a přijde letos o jednu miliardu korun tržeb. To vše proto, že zemědělci začali mléko za lepší cenu vozit do Německa.

»Postup úřadů teď souvisí s tlakem zpracovatelské lobby na zemědělskou prvovýrobu. Ale ministerstvo přece zastupuje zemědělce i zpracovatele a nemělo by nikomu nadržovat,« říká Zdeněk Houška z vedení Mlékařského a hospodářského družstva Jih.

Právě toto družstvo bylo hlavním dodavatelem Madety, teď ale zintenzívnilo export. Vede kromě toho také spor s Podpůrným rolnických fondem, řízeným ministerstvem.

Ministr Jaroslav Palas totiž zrušil rozhodnutí svého předchůdce, který třetinu akcií Madety prodal rolníkům. Palas tento krok zrušil a akcie prodal tak, že majetkový vliv v mlékárnách si upevnil Teplý. Ten v rozhovoru pro Hospodářské noviny nedávno uvedl, že za to Palasovi slíbil udržení stability na trhu smlékem. To se mu ovšem kvůli exportu nedaří, zemědělci od něj odcházejí za vyšší cenou do zahraničí.

Veterináři: důsledný dozor

Intervenční fond minulý týden ještě konkrétně neuvedl podnikatele, proti nimž zahájil správní řízení. Podle mluvčí fondu Jitky Slukové totiž dotčené firmy ještě nepotvrdily převzetí obsílek.

»Máme ale důvodné podezření, že někteří podnikatelé porušují směrnici Evropské unie,« řekla Sluková. Šetření se tak podle ní týká odběratelů mléka, kteří je sami nezpracovávají, ale ještě předávají další mlékárně. To se týká právě postupu při vývozu mléka.

Veterináři, kteří stejně jako fond spadají pod ministerstvo, přitom chtějí veškeré takto vyvážené mléko ještě důsledně kontrolovat.

»Jde totiž o jiný případ, než při obvyklých dodávkách do stálých mlékáren. Chceme se přesvědčovat o dodržování standardů kvality mléka stále, nejen namátkově. Mléko na vývoz by se tedy mělo svážet do určitých míst nebo mlékáren, odkud bychom odebírali vzorky,« říká mluvčí správy Josef Duben.

Tvrdí přitom, že tato kontrola je v zájmu jak celého státu, tak samotných zemědělců.

»Předejdeme tak byť jen hypotetickým problémům, že by Evropská unie mohla zpochybnit náš veterinární systém. A také zemědělcům zaručíme, že každá jejich zásilka je nezávadná. Je to opatření v jejich zájmu, aby se někdy nestali obětí mazaných obchodníků,« vykládá Duben.

Důslednou starost státu ovšem rolníci nepovažují za nutnou. Poukazují i na to, že na případné chyby nepoukazuje nikdo z orgánů Evropské unie, ale problém rozviřují sami čeští úředníci. Evropská komise potvrdila, že veterinární dozor neznamená nutnost prověřovat každý litr mléka.

»Mléko umístěné na trh unie musí být vyrobeno v zařízeních, která jsou pod pravidelným veterinárním dohledem. Neznamená to ale, že se musí zkontrolovat třeba každá vyrobená krabice mléka, ani že je nutná stálá přítomnost veterináře,« řekl Jaromír Levíček, mluvčí českého zastoupení Evropské komise.

Čeští veterináři ovšem nehodlají zkoumat jen zdravotní nezávadnost vyváženého mléka, ale i to, jalo odpovídá kvalitativním standardům pro další zpracování.

To už je ale věc smluvních dodavatelských vztahů,« nesouhlasí například Václav Tureček, ředitel Školního statku Horšovský Týn. Jeho podnik, stejně jako většina jihočeských exportérů, vyváží mléko do německého Goldsteigu.

»Tam nám platí včas. České mlékárny nám dlužily až čtyři měsíce, nebyl to korektní vztah,« tvrdí Tureček. V Německu dostával už loni za litr mléka téměř 9,20 koruny. Nabídka z Madety pro letošní rok byla o sedmdesát haléřů nižší.

Stop nerovným podmínkám

Postup tuzemských úřadů kritizuje také Petr Neudek, jednatel firmy Goldsteig Käserein Bayerwald CZ, která pro německou mlékárnu surovinu v Česku nakupuje.

»Vsadili jsme na korektní, právně ošetřené vztahy, abychom v Česku nějaké předpisy neporušili. A teď tohle. Zdá se mi, jakoby Česko nebylo na vstup do Evropské unie připraveno. Proti nerovným podmínkám, které jsou nastaveny pro každého jinak, budeme bojovat,« říká Neudek.

Veterinární správa například neřekla, zda zpřísní i kontrolu dováženého mléka. To se do Česka vozí hlavně z Polska a Slovenska. Import přitom podle Českomoravského svazu mlékárenského v loňském druhém pololetí dokonce převýšil vývoz. Levnější mléko ze zmíněných zemí využívají mlékárny především na severní Moravě.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08