Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 úterý 16.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Zemědělství by letos mělo mít nejlepší výsledek od r. 1989

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 16.12.2004
Zemědělství by letos podle předběžných odhadů ministerstva zemědělství mělo vykázat zisk kolem čtyř miliard korun, což by byl nejlepší výsledek od roku 1989. Odvětví bylo za poslední desetiletí silně ztrátové, loni skončilo v minusu 1,26 miliardy korun. Řekl to ministr zemědělství Jaroslav Palas. Odhad je podle něj nutné brát s odchylkou jedné miliardy nahoru či dolů. "Rozhodně skončíme v zisku," potvrzuje předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský s tím, že by mohlo jít o částku přes tři miliardy korun. Také předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba považuje odhad ministerstva za reálný. "Výsledek kolem tří miliard zabezpečen je," prohlásil.

Zemědělství by letos podle předběžných odhadů ministerstva zemědělství mělo vykázat zisk kolem čtyř miliard korun, což by byl nejlepší výsledek od roku 1989. Odvětví bylo za poslední desetiletí silně ztrátové, loni skončilo v minusu 1,26 miliardy korun. Řekl to ministr zemědělství Jaroslav Palas. Odhad je podle něj nutné brát s odchylkou jedné miliardy nahoru či dolů. "Rozhodně skončíme v zisku," potvrzuje předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský s tím, že by mohlo jít o částku přes tři miliardy korun. Také předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba považuje odhad ministerstva za reálný. "Výsledek kolem tří miliard zabezpečen je," prohlásil. Zemědělství od roku 1991 skončilo v černých číslech jen v letech 2000 a 2001. Tehdy výsledek výrazně ovlivnily kompenzace za sucho. Letos se podle Palase projevil výrazný nárůst rostlinné výroby a také zhruba o deset procent vyšší ceny zemědělských výrobců než loni. Letošní úroda obilovin 8,83 milionu tun byla největší od roku 1990. Hospodaření rolníků silně ovlivnil vstup Česka do Evropské unie. Přinesl mimo jiné nárůst podpor.

Rolníci by letos měli dostat asi 22 miliard korun, což je výrazně více, než bývalo obvyklé v minulých letech. Rozšířilo se i spektrum podpůrných programů. Zemědělci také mohou od května těžit z lepší ochrany trhu před výkyvy a konkurencí ze třetích zemí. Podstatně se také rozšířila odbytiště, protože padly bariéry pro obchod s dalšími členskými státy unie, uvedl Palas. Rolníci toho využívají a do zahraničí ve snaze získat lepší cenu dodávají například mléko nebo maso. Otevřením hranic na druhé straně přitvrdila konkurence a například zelináři v tomto období zažívají velmi silný tlak. Vstupem do EU vzrostla také administrativa pro podnikatele. "Plusy vstupu ale určitě převažují nad mínusy," řekl Palas. "Letošek bude prokazatelně lepší než léta minulá," soudí Veleba. Výsledku podle něj pomáhají vyšší dotace, cena mléka a stabilizace cen u vepřového. Přehnaný optimismus ale prý není na místě. Obrovská úroda se neproměnila úměrným způsobem v tržby. Obchod s obilím se zastavil a zemědělcům chybějí hotové peníze. Ovocnářství a zelinářství, tedy obory náročné na práci, jsou ohroženy levnými dovozy z Polska. Předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec vidí problém především v tom, že stát vymýšlí stále nové zásahy do podnikání. Letos se objevilo několik pokusů prosadit normy, které jdou proti soukromníkům, uvedl.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08