Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 28.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Spalování biomasy nemá pravidla

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 9.11.2004
Právní vakuum. Tak hodnotí producenti i zpracovatelé dřevní štěpky současnou situaci kolem podpory výroby takzvané zelené energie a zpracování biomasy. To, že sněmovna nebyla a v nejbližší době zřejmě ani nebude schopna schválit zákon o obnovitelných zdrojích, znervózňuje dodavatele i teplárenské a elektrárenské provozy, které patří k největším výrobcům energie ze směsného spalování štěpky s uhlím. Některé firmy, jako třeba Plzeňská teplárenská, už odkládají potřebné investice, neboť nevědí, zda by se jim vložené stamilióny vůbec vrátily.

Právní vakuum. Tak hodnotí producenti i zpracovatelé dřevní štěpky současnou situaci kolem podpory výroby takzvané zelené energie a zpracování biomasy. To, že sněmovna nebyla a v nejbližší době zřejmě ani nebude schopna schválit zákon o obnovitelných zdrojích, znervózňuje dodavatele i teplárenské a elektrárenské provozy, které patří k největším výrobcům energie ze směsného spalování štěpky s uhlím. Některé firmy, jako třeba Plzeňská teplárenská, už odkládají potřebné investice, neboť nevědí, zda by se jim vložené stamilióny vůbec vrátily.

O biomase se pouze mluví

Plzeňská teplárenská jako největší výrobce tepelné a elektrické energie v kraji musí co nejdříve nahradit tři staré kotle novou technologií, zhruba v hodnotě osmi set miliónů korun. Dodnes neví, zda má chystat projekt výhradního spalování štěpky nebo uhlí.

"To, co tady panuje, je slušně řečeno chaos. O podpoře zelené energie se hodně mluví, ale nikdo dosud zákonem negarantoval, jak dlouho a za jakých podmínek se bude v budoucnu podporovat odběr takto vyrobené elektřiny. Nerad bych, aby biomasa nakonec skončila jako před časem elektrické přímotopy nebo ta splasklá bublina kolem údajné výhodnosti plynofikace," varuje ředitel teplárny Tomáš Drápela.

Firma jako jedna z prvních loni začala se směsným spalováním dřevních štěpků s uhlím, jenže výkupní ceny takto vyrobené energie klesají a stát podle stále pozměňovaného návrhu zákona by měl v budoucnu výhodněji dotovat spíš samostatné spalování štěpky. Tento způsob však u nás dosud provozuje jen nevelký počet spíše malých tepláren. Ty velké, kam patří kromě Plzeňské teplárenské i několik energetických provozů skupiny ČEZ, vsadily loni právě na směsné spalování. Uvést do provozu technologii na spalování velkých objemů štěpky ale trvá podle odhadů zhruba dva roky.

Zákon se dál zpožďuje

"Jestli nebude teplárnám do té doby stát garantovat dobrou cenu za směsné spalování, přestanou odebírat a my zkrachujeme dřív, než samostatné kotle dostaví," varuje za dodavatele štěpky jednatel společnosti Obnovitelné zdroje Vladimír Čermák.

Podle Ladislava Pazdery, ředitele odboru ekologické energetiky na Ministerstvu průmyslu a obchodu, spoluspalování nadále podporováno bude, ne však tolik jako samostatné spalování. "A to vzhledem k rozdílným investičním i provozním nákladům a odlišnému charakteru podnikatelského rizika," vysvětlil Pazdera. Rozdělení podpory pro jednotlivé druhy biomasy potvrzuje i Energetický regulační úřad, který ve výsledku stanovuje ceny.

"Zákon o podpoře se ale výrazně zpožďuje a je v tuto chvíli jisté, že se ho do konce roku nedočkáme," vyjádřil se místopředseda úřadu Blahoslav Němeček. Výrazné změny v cenovém rozhodnutí lze ale podle něj očekávat bez ohledu na platnost či neplatnost zákona. Elektrárny a teplárny ze skupiny ČEZ, jako je Tisová, Poříčí 2, Hodonín či Ledvice, spálí ročně desítky tun štěpky, a to výhradně směsným spalováním s uhlím. Mluvčí skupiny Ladislav Kříž vidí za rozdělením výkupních cen především snahy provozovatelů malých a na pořízení drahých tepláren pro samostatné spalování.

Pořízení kotlů je dost drahé

"Na zpracování směsí jsou nezbytné moderní fluidní kotle a jejich pořízení bylo ale také drahé," hájí zájmy největších odběratelů dřevní štěpky. Podle Ivany Klobušníkové, ředitelky českobudějovické poradenské společnosti Energy Centrum, by však spalování čisté biomasy větší podporu mělo získat.
"Společné spalování s uhlím je kompromisem, menším zlem, ale ne tím nejoptimálnějším řešením," říká. "Je ale ostudou Česka, že dosud nebyl schválen zákon na podporu obnovitelných zdrojů energie," říká Klobušníková.

Česko se zavázalo, že v roce 2010 zvýší podíl energie vyráběné z obnovitelných zdrojů ze současných necelých čtyř procent na osm. A toho podle mluvčího Teplárenského sdružení Pavla Kaufmanna republika těžko dosáhne bez pomoci směsného spalování s uhlím.
"My ale nepotřebujeme ani tak dotační podporu jako především nastavení jasných pravidel, která nebude hned tak někdo měnit. A taková garantovaná pravidla tady bohužel stále chybějí," říká Kaufmann.

1109210

spalováním biomasy

2003 - 2500 Kč za MWh

2004 - 2500 Kč za MWh

2005 - 2500 Kč za MWh

spalováním biomasy a uhlí

2003 - 2500 Kč za MWh

2004 - 2000 Kč za MWh

2005 - 1800 Kč za MWh

Ceny za rok 2005 jsou pouze předpokládané, neboť cenový výměr ještě Energetický regulační úřad nevydal.
Návrh zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů předpokládá cenovou diferenciaci pro čisté a směsné spalování i rozdělení cen podle velikosti instalovaného výkonu a druhu použité biomasy.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08