Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Bitva s EU o daňové úlevy ohrožuje investice

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 5.11.2002
Bitva s EU o daňové úlevy ohrožuje investice Budoucnost Maďarska jako magnetu pro zahraniční investice je předmětem vyhroceného sporu s Evropskou unií ohledně daňových úlev pro cizí investory. Firmy General Electric, IBM, Flextronics, Nokia, Philips a Sony v uvedené zemi umístily mnoho peněz. EU ale chce s nízkými daněmi skoncovat, neboť se prý jedná o jednostranné zvýhodňování. Maďarsko je jednou ze zemí, které mají vstoupit do EU v roce 2004.

Bitva s EU o daňové úlevy ohrožuje investice

Budoucnost Maďarska jako magnetu pro zahraniční investice je předmětem vyhroceného sporu s Evropskou unií ohledně daňových úlev pro cizí investory.

Firmy General Electric, IBM, Flextronics, Nokia, Philips a Sony v uvedené zemi umístily mnoho peněz. EU ale chce s nízkými daněmi skoncovat, neboť se prý jedná o jednostranné zvýhodňování. Maďarsko je jednou ze zemí, které mají vstoupit do EU v roce 2004.

Vstup do západního klubu má povzbudit ekonomiku nováčků, ale mnoho z nich má obavy z nových pravidel a předpisů, které je prý poškodí. Daňová bitva mezi Maďarskem a EU se tak stává důležitým testem.

"Východní Evropu čeká šok, pokud EU bude po nich chtít zavést ty nemožné předpisy," tvrdí Tim Evans, šéf bruselského Střediska pro novou Evropu. Ačkoliv je proti úlevám pro mnohonárodní společnosti, říká, že "pokud byla uzavřena smlouva, má být dodržena".

V Maďarsku jsou tyto úlevy největší a nejúspěšnější z celého regionu střední a východní Evropy. Země od pádu komunismu v r. 1989 přilákala z ciziny 25 miliard USD. Jenom USA tam investovaly přes osm miliard.

Zahraniční investoři jsou také na deset let zproštěni povinnosti platit daň z příjmu, zatímco maďarské firmy platí 18 procent.

"Snažíme se dát kandidátským zemím stejné podmínky jako členským zemím," brání unii mluvčí Komise EU Jean-Christophe Filori.

V EU se takhle válčí neustále. Komisi se to nelíbí, ale na členské země nemá páky, které užívá proti kandidátským zemím, bojujícím o členství.

Maďarsku jde o hodně. Zahraniční firmy se podílejí na maďarském vývozu více než čtyřiceti procenty a zaměstnávají desetinu pracovních sil. Pracovní místa sice nejsou ohrožena, ale příliv investic může v budoucnu vyschnout. "Jde o osm až deset miliard EUR," říká maďarský hlavní vyjednávač Endre Juhász.

"Maďarsko nám tyto pobídky slíbilo když jsme přišli a nutit je zpětně měnit pravidla je skandální," vyjadřuje se zástupce jedné americké firmy.

Podle zahraničních investorů by daňová zvýhodnění měla být zachována. Maďarsko je levným výrobcem, nevyužívá západní výrobní kapacity a provádí práci, která by jinak šla do Asie.

"V Bruselu vládne pocit, že veškerá produkce elektroniky se už stejně přestěhovala do Asie, takže o co prý jde," zlobí se onen zástupce. "Ale tohle je obrovská šance pro přestavbu výroby v Evropě."

Pro východní Evropu bude těžké uchovat si výhody, ale ty nakonec nepřeváží výhody členství v EU. Maďarsko zatím odolává, ale nakonec asi přistoupí na kompromis, zkrátí platnost současných výhod a nebude poskytovat nové.

"Asi budou souhlasit s přechodným obdobím," říká Heather Grabbeová z londýnského Střediska pro evropské reformy.

Otázkou ale je, zda si Maďarsko uchová pověst země levných a snadných investic.

Hospodářské noviny 5.11.2002

 


   [zobrazeno (12), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08