Od pondělí 18. do pátku 22. října se v ČR přesvědčovali dva inspektoři (Joergen Alveen a Antonio Rosina) z Potravinového a veterinárního úřadu Generálního ředitelství Zdraví a ochrana spotřebitele Evropské komise (Food and Veterinary Office DG SANCO) o tom, zda odpovídají pravdě garance, které naše republika dala Unii za naše potravinářské zpracovatelské závody. Informoval o tom po dnešním vyhodnocení výsledků mise mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
Podle jeho údajů prověřovali inspektoři před vlastní prohlídkou jimi vybraných podniků na krajských veterinárních správách příslušnou veterinární dokumentaci, týkající se například údajů, jak byl orgánem státního veterinárního dozoru dotyčný subjekt zařazen a jak je kontrolován. „Podle závěrečného hodnocení inspekce lze konstatovat, že drobné zjištěné nedostatky nezavdávají důvod ani k přijetí mimořádných veterinárních opatření, natož pak k přijetí nějakých ochranných opatření ze strany EU vůči ČR,“ konstatoval Duben. Podle Joergena Alveena „není ČR z pohledu na úroveň zpracovatelů moc odlišná od ostatních starých členských států EU. Má provozy výborné a nové, ale i starší, které by mohly za určitých okolností způsobovat bolení hlavy,“ uvedl Alveen.
Inspektoři podle mluvčího SVS kladně hodnotili zařazení navštívených závodů, s ocenili také práci státního veterinárního dozoru, který od ledna zejména vylepšil způsob vedení dokumentace i prezentaci dosažených výsledků. „Z hlediska bezpečnosti potravin neměli žádných výhrad,“ připomněl Duben. Kontrola z EU podle jeho slov měla za cíl také prověřit problematiku zdraví zvířat. Inspektoři konstatovali, že v ČR je dobrá nákazová situace, ČR byla letos rozhodnutím Komise 2004/320 uznána za celou řadu nemocí zvířat prostou. Kontrola také ocenila, že přestože v ČR není diagnostikován klasický mor prasat, nebere veterinární dozor toto nebezpečí na lehkou váhu a provádí důkladný monitoring jeho rizik.
V rámci kontroly prověřila mise z EU celkem 6 zpracovatelských závodů – 4 závody na tzv. červené maso (z toho byla 2 jatka), 1 zvěřinový závod a 1 mlékárnu.
Podle Milana Maleny, šéfa SVS, se nelze spolehnout na to, že takováto inspekce bude na léta poslední. Podle praxe v EU lze očekávat, že obdobné mise hodnotí jednotlivé členské země v intervalech kolem jednoho roku. „Výsledek této první inspekce po vstupu je ale potěšitelný a zcela jistě prospěšný našim zpracovatelům a vývozcům. Výsledky inspekce budou posléze po úplném vypracování – do 20 pracovních dnů a po opřipomínkování českou stranou do 25 dnů – zveřejněny na oficiálních webových stránkách EU,“ uzavřel Duben.