Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 28.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Nová komisařka pro zemědělství o cukru moc neprozradila

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 7.10.2004
Designovaná dánská komisařka Mariann Fischerová-Boelová dnes v Evropském parlamentu obhajovala nutnost reformy cukerného režimu v Evropské unii. Nesdělila však vlastní záměry s kontroverzním návrhem svého předchůdce v čele resortu zemědělství Franze Fischlera. "Cukr je jediná oblast společné zemědělské politiky, kde se zatím nic nestalo. Současný cukerný režim je již neudržitelný, musí se něco udělat, pokračovat by bylo zničující," zdůraznila Fischlerova-Boelová.

Designovaná dánská komisařka Mariann Fischerová-Boelová dnes v Evropském parlamentu obhajovala nutnost reformy cukerného režimu v Evropské unii. Nesdělila však vlastní záměry s kontroverzním návrhem svého předchůdce v čele resortu zemědělství Franze Fischlera. "Cukr je jediná oblast společné zemědělské politiky, kde se zatím nic nestalo. Současný cukerný režim je již neudržitelný, musí se něco udělat, pokračovat by bylo zničující," zdůraznila Fischlerova-Boelová. Poslancům, obávajícím se o osud cukrovarnictví ve svých zemích, připomněla úbytek pracovních míst a zavírání cukrovarů i za stávajícího režimu. Návrh reformy počítá se snížením zaručených výkupních cen cukru o 30 procent a cukrové řepy o skoro 40 procent. Výrobní kvóty se mají postupně snížit ze 17,4 na 14,6 milionu tun, tedy o 16 procent. Reforma má pomoci splnit pravidla Světové obchodní organizace (WTO) i snížit ceny pro evropské spotřebitele, kteří za cukr platí třikrát více než na světovém trhu. Návrh velmi vadí českému ministerstvu zemědělství a cukrovarům, protože ČR by přišla o export a ztratila i část kvóty pro domácí spotřeby, tedy z vývozce by se stala dovozcem cukru. Komisařka připustila, že návrh vyvolal rozpory mezi členskými zeměmi a ujistila o ochotě naslouchat všem názorům. Avšak žádosti o jasnější vyjádření odmítla s tím, že "u cukru nelze konkrétnější odpověď čekat do definitivního verdiktu WTO", posuzující stížnosti Brazílii, Austrálie a Thajska proti příliš štědrým unijním dotacím na vývoz cukru.

Předběžně již WTO unijní subvence označila za neslučitelná s mezinárodními obchodními pravidly. Fischerová-Boelová připustila, že přesvědčit WTO bude obtížné, a usoudila, že každopádně "nedělat nic není možné". Příští šéfka resortu zemědělství hájila celkovou koncepci reformy společné zemědělské politiky, polykající dosud polovičku z unijního rozpočtu v řádu 100 miliard eur. Tedy především oddělení dotací od samotné zemědělské výroby a větší podporu rozvoje venkova, který by se neměl vylidnit "jako v americkém modelu". "Zemědělské výrobky nikdy nebyly tak levné, výdaje domácností na jídlo se snižují," argumentovala. Na výhrady polských poslanců či slovenského exministra zemědělství Petra Baca ohledně údajné diskriminace rolníků z nových členských zemí odpověděla, že jde o výsledek jednomyslně schválených dohod z kodaňského summitu - a pokud by se nyní část dohod znovu otevřela, vše by se mohlo zhroutit. "Není to ani moc přesvědčivé, ani moc povzbudivé," usoudil maďarský zákonodárce Csaba Tabajdi, než ho komisařka ujistila, že jisté možnosti skýtá "tvůrčí využití" fondů na oživení venkova. "Nechci tu vyprávět Andersonovy pohádky... Majetek jsem zveřejnila, akcie prodala, mou nezávislost zkoumala právní služba EK a neshledala žádné pochyby," odpověděla na pochyby o své nestrannosti i na výtky, že odpovídá jen vágně, "byť roztomile jako malá vodní víla z Kodaně". Poslanci se ostatně z komisařčiných úst nedozvěděli ani konkrétní sumu dotací EU, které bude pobírat její manžel hospodařící na rodinné farmě.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08