Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 28.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Změna dotací venkovu prospěje, tvrdí experti

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 22.9.2004
Evropská komise navrhuje zvýšit podporu venkova v letech 2007 až 2013 na celkových 96 miliard eur. Zásadní přesun agrárních dotací od podpory produkce k pomoci celému venkovu, navrhovaný Evropskou komisí, může Česku prospět. Shoduje se na tom většina tuzemských odborníků, postup Bruselu kritizuje jen Agrární komora. Evropská komise navrhuje poskytnout v letech 2007 a 2013 na rozvoj venkova (péči o krajinu, ekologii, podnikání mimo zemědělství) celkem 96 miliard eur. Ačkoliv ještě není zřejmé, kolik peněz celkově na zemědělství a venkov Brusel uvolní, trend je zřejmý: zatímco produkční dotace klesnou, podpory venkovu stoupnou.

Evropská komise navrhuje zvýšit podporu venkova v letech 2007 až 2013 na celkových 96 miliard eur.

Zásadní přesun agrárních dotací od podpory produkce k pomoci celému venkovu, navrhovaný Evropskou komisí, může Česku prospět. Shoduje se na tom většina tuzemských odborníků, postup Bruselu kritizuje jen Agrární komora.

Evropská komise navrhuje poskytnout v letech 2007 a 2013 na rozvoj venkova (péči o krajinu, ekologii, podnikání mimo zemědělství) celkem 96 miliard eur. Ačkoliv ještě není zřejmé, kolik peněz celkově na zemědělství a venkov Brusel uvolní, trend je zřejmý: zatímco produkční dotace klesnou, podpory venkovu stoupnou.

»Evropské zemědělství je totiž jiné než například ve Spojených státech nebo v Austrálii. My musíme mnohem víc zohledňovat právě to, že evropský sedlák je nucen víc dbát na vzhled krajiny, v níž hospodaří, nebo na dodržování ekologických norem,« vysvětloval minulý týden v Bruselu agrární komisař unie Franz Fischler.

Tajemník Agrární komory Jan Záhorka ovšem říká, že zemědělci na přesunu dotací prodělají.

»I když na část těchto dotací mohou rolníci dosáhnout, některé programy pro ně vůbec nejsou určeny - třeba obnova vesnice, podpora cestovního ruchu nebo dalšího nezemědělského podnikání,« neskrývá Záhorka nespokojenost.

Další odborníci mají jiný názor.

»Je dobré už to, že víme předem a na dlouhou dobu, kam se trend v dotacích bude ubírat. A kdo chce, může se včas připravit na takovou podnikatelskou činnost, kde dotace získá. Nehledě na to, že dosavadní podpora výroby vede přece k nadprodukci, s níž si pak stát neví rady,« upozorňuje tajemník Asociace soukromého podnikání Michal Pospíšil.

Státní tajemník Ministerstva zemědělství Miroslav Toman vidí výhodu i v tom, že Česko bude dobře připraveno peníze na rozvoj venkova čerpat.

Svědčí o tom podle něj už současná zkušenost, protože programy na rozvoj venkova využívá Česko již od vstupu do Evropské unie.

»Když vidím spoustu dobře zpracovaných žádostí o podpory, je zřejmé, že plně využijeme dotace určené už na období let 2004 až 2006. Není důvod, abychom totéž nepotvrdili i v dalším rozpočtovém období unie od roku 2007,« předpokládá Toman.

Využívání současných dotací má přitom s budoucností i přímou souvislost. Fischler totiž potvrdil, že jednotlivým zemím budou dotace na venkov příště přidělovány i podle toho, jak dokázaly využít prostředky pro léta 2004 až 2006.

Zástupce ředitele Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáš Doucha dodává, že přesun dotací vychází ze základního principu budoucí agrární politiky unie: rozvoj celého venkova je větší prioritou než jen podpora samotného zemědělství.

»Velké podniky bude tato změna stále více nutit k tomu, aby zvyšovaly efektivitu výroby. Ti slabí přitom odpadnou. Ale právě Česko má řadu velkých firem, které jsou schopny právě při snížení produkčních dotací v konkurenci lépe obstát,« vysvětluje Doucha.

Protože je přitom agrární politika unie zaměřena na takzvaný evropský model - čili rodinnou farmu - dá podle Douchy nová politika unie šanci i menším farmářům. »Ti sice nemohou těm velkým konkurovat efektivitou, ale zase mají mnohem větší možnost dosáhnout na budoucí dotace,« říká.

Výhodou pro všechny pak bude i zeštíhlení byrokracie. Od roku 2007 bude totiž veškeré venkovské dotace rozdělovat jen jeden fond, Evropský fond pro rozvoj venkova (EARDF).

Dotace na rozvoj venkova v zemích EU vmilionech eur

Pro období let 2007 až 2013 navrhuje Evropská komise roční dotace pro celou EU ve výši 13,7 miliardy eur. Jedná se o dotace z fondu EAGGF

Zdroj: Evropská komise

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08