Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Rolníci od EU dostanou mnohem více peněz

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 31.10.2002
Rolníci od EU dostanou mnohem více peněz Zemědělci se bouří a žádají od státu větší podporu Diskriminační opatření. To říkají zemědělci o plánovaném stanovení výrobních kvót a o nízkých přímých platbách. Ministerstvo ale říká: ještě budeme jednat. Čeští zemědělci se nemusejí obávat, že by si po vstupu do Evropské unie pohoršili. Vyplývá to ze srovnání dotací, které dostávají tuzemští rolníci a na které mají nárok jejich evropští konkurenti. A v neposlední řadě se je o tom snaží přesvědčit představitelé Evropské komise, vládní vyjednavači i zástupci ministerstva zemědělství. Zatím není jasné, kolik peněz z rozpočtů EU do českého agrárního sektoru půjde.

Rolníci od EU dostanou mnohem více peněz

Zemědělci se bouří a žádají od státu větší podporu

Diskriminační opatření. To říkají zemědělci o plánovaném stanovení výrobních kvót a o nízkých přímých platbách. Ministerstvo ale říká: ještě budeme jednat.

Čeští zemědělci se nemusejí obávat, že by si po vstupu do Evropské unie pohoršili. Vyplývá to ze srovnání dotací, které dostávají tuzemští rolníci a na které mají nárok jejich evropští konkurenti. A v neposlední řadě se je o tom snaží přesvědčit představitelé Evropské komise, vládní vyjednavači i zástupci ministerstva zemědělství. Zatím není jasné, kolik peněz z rozpočtů EU do českého agrárního sektoru půjde. ˝Dokud nejsou uzavřena předvstupní jednání, nelze oznamovat přesná čísla,˝ řekl mluvčí ministerstva Martin Severa. Podle výpočtu LN by však zemědělci mohli po vstupu do EU dostat i více než trojnásobek toho, co jim v současnosti na dotacích vyplácí resort zemědělství. Z návrhu rozpočtu ministerstva na příští rok vyplývá, že zemědělci dostanou asi 6,6 miliardy korun. Jejich kolegové v Rakousku (tedy se stejně rozsáhlým zemědělstvím), si přitom mezi sebe rozdělují každým rokem přes 30 miliard korun. Z toho přibližně 13 miliard dostávají ve formě přímých dotací na výrobu zemědělských komodit. Vzhledem k tomu, že zemědělci z kandidátských zemí budou mít podle stanoviska Evropské komise nárok jen na 25procentní přímé platby, nedostanou Češi úplně stejné dotace jako rakouští farmáři. I tak by ovšem mohli mít nárok na více jak 3 miliardy přímých plateb a dalších až 17 miliard v dotacích do mimoprodukčních forem zemědělství. Podle studie Evropské komise by čeští zemědělci neutrpěli výraznou újmu ani při nulových přímých platbách. Otevření trhů, postupné zvyšování cen komodit nebo restrukturalizace celého sektoru by mělo samo o sobě zvýšit příjmy zemědělců do roku 2007 až o 60 procent. Komise dokonce varuje před poskytováním stoprocentních přímých plateb pro kandidátské země. ˝Vedlo by to k situaci, kdy by průměrný maďarský nebo český zemědělec náhle obdržel více než dvojnásobek průměrné národní mzdy. To by zeslabilo motivaci k restrukturalizaci ... a vytvořilo sociální deformace a nerovnosti,˝ uvádí se ve studii komise.

Příliš nízké kvóty

Představitelé českých zemědělců ale upozorňují, že nižší přímé platby chce Evropská komise doplnit dalším ˝diskriminačním opatřením˝ a sice stanovením výrobních kvót. ˝Evropa po nás chce, abychom vyráběli stejně jako v letech 1997 či 1998, kdy byla zemědělská produkce v ČR na historicky nejnižší úrovni,˝ řekl předseda Asociace soukromých zemědělců Stanislav Němec. Pokud by Evropská komise prosadila svou, museli by čeští rolníci výrazně omezit svou produkci. Ministr zemědělství Palas přitom připustil, že v tomto směru povede s Evropskou komisí ještě tvrdá jednání. ˝Budeme ovšem rádi, pokud se naše vzájemná stanoviska alespoň přiblíží,˝ uvedl.

Výdaje EU do společné zemědělské politiky

Celkový rozpočet EU 77,879 mld. eur

Výdaje do zemědělství 41,905 mld. eur

- z toho přímé platby 22,365 mld. eur

pozn.: údaje za rok 2000 jsou bez Řecka, které nedodalo detailní informace

Pramen: Evropská komise, EAGGF

Požadavky českých zemědělců

* rovné postavení v Evropské unii

* vyšší přímé podpory

* vyšší výrobní kvóty

* vyvedení odvětví z finanční krize

* jednorázové kompenzace ve výši 1200 korun na hektar kvůli propadu letošních cen zemědělských komodit

* odpuštění starých transformačních zátěží a dalších závazků z minulosti

Dotace pro zemědělce v Česku

* návrh rozpočtu ministerstva zemědělství pro rok 2003 14,392 mld. Kč

* z toho dotace celkem 6,60 mld. Kč

* přímé dotace 1,96 mld. Kč

* podpora mimoprodukční funkce zemědělství 2,74 mld. Kč

* rozpočet Podpůrného a garančního rolnického

a lesnického fondu 1,40 mld. Kč

* financování programu Sapard 0,50 mld. Kč

Dotace pro rakouské zemědělce

* dotace z fondů EU pro rok 2000 32,525 mld. Kč

* z toho přímé podpory 13,544 mld. Kč

České zemědělství v číslech

* počet zemědělských podniků 56 487

* obhospodařovaná půda 3 645 168 ha

* počet zaměstnanců 244 000

* podíl na celkové zaměstnanosti 5,3 %

* podíl sektoru na tvorbě HDP 3,4 %

Lidové noviny 31.10.2002

 


   [zobrazeno (38), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08