Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Chmelaři zahajují sklizeň

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 20.8.2004
Vstříc letošní sklizni se o víkendu vypraví většina chmelařů na Litoměřicku. Někteří však začali s předstihem a práce jsou u nich v plném proudu. "Práce na poli jsme zahájili již v pondělí. Příčinou však byla tak trochu má chyba, když jsem na jaře uspíšil seřezávání," uvedl Miloš Macek z Polep a postěžoval si na negativní důsledky, které pro něho bude mít předčasná sklizeň. "Kdybych to neudělal, úroda mohla být daleko větší oproti očekávání." Ostatní chmelaři čekají s výjezdem do chmelnic na tento víkend a v pondělí by již měly být práce v plném proudu v rámci celého Litoměřicka. "Chystáme se začít v pondělí a pokud vše půjde dobře, skončíme na počátku září," řekl Ladislav Papež ze Zemědělského družstva Liběšice, kde brigádníky čeká práce na stohektarovém poli.

Vstříc letošní sklizni se o víkendu vypraví většina chmelařů na Litoměřicku. Někteří však začali s předstihem a práce jsou u nich v plném proudu.

"Práce na poli jsme zahájili již v pondělí. Příčinou však byla tak trochu má chyba, když jsem na jaře uspíšil seřezávání," uvedl Miloš Macek z Polep a postěžoval si na negativní důsledky, které pro něho bude mít předčasná sklizeň. "Kdybych to neudělal, úroda mohla být daleko větší oproti očekávání."

Ostatní chmelaři čekají s výjezdem do chmelnic na tento víkend a v pondělí by již měly být práce v plném proudu v rámci celého Litoměřicka. "Chystáme se začít v pondělí a pokud vše půjde dobře, skončíme na počátku září," řekl Ladislav Papež ze Zemědělského družstva Liběšice, kde brigádníky čeká práce na stohektarovém poli.

Dříve pověstné chmelové brigády nejsou už podle brozanského chmelaře Petra Záveského to, co bývaly. "Podle mě z nich vymizela všechna poezie a idea, ale to již dnes mnozí mladí ani nepamatují," zavzpomínal. Ani zájem ze strany uchazečů o brigádu tohoto typu není příliš velký. "Letos zaměstnáme tak na osmdesát lidí, z toho však asi čtyřicet nám jich zprostředkovala studentská agentura," shrnul situaci Papež. S nedostatkem vhodných pracovníků se potýkají i v Brozanech. "Většinou se nám hlásí velmi mladí lidé. Kvůli směnnému provozu a zvýšené manipulaci se stroji však potřebujeme brigádníky nad osmnáct let. A ti o takovou práci moc nestojí," postěžoval si Záveský. Ve většině případů se pracuje na dvě směny po jedenácti hodinách nebo na jednu prodlouženou, což znamená delší než osm hodin.

Ani letošní počasí chmelaře příliš nepotěšilo. "Letos to se srážkami nebylo zrovna vynikající a předpokládám, že se to projeví i na sklizni. Uvidíme, jak velký bude výnos. Již nyní však můžeme konstatovat, že se výnosy přiblíží tak k hranici lepšího průměru," sdělil Papež. Na podobnému závěru se víceméně shodují i ostatní chmelaři s předpokladem, že letošní úroda předčí tu loňskou, kterou zkomplikovala sucha.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08